Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Čestný občan Josef Kremláček
Čestný občan Josef Kremláček PDF Tisk Email
Čtvrtek, 21 Červen 2012 10:31

Zastupitelstvo města dnes na návrh rady udělí čestné občanství Josefu Kremláčkovi. Serveru iHoNem.cz to sdělil zastupitel Ivo Uher. Je nepochopitelné, proč jeho jmenování rada města do poslední chvíle tajila. Obavy občanů, že se opět může jednat o spornou osobnost, se tedy nesplnily. Malíř, grafik a ilustrátor se těší všeobecnému respektu.

Josef Kremláček patří k předním českým ilustrátorům zejména literatury pro děti. Ilustroval přes osmdesát knih. K nejznámějším patří ilustrace knihy Robinson Crusoe a jedním z posledních počinů jsou ilustrace Starých pověstí českých. Ve svých knižních ilustracích rád ztvárňuje podobu třebíčských občanů. Věnuje se však i malířské a grafické tvorbě.

Josef Kremláček se narodil před 75 lety v Třebíči. Absolvoval brněnskou Školu uměleckých řemesel v roce 1956. V roce 1970 absolvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze.

Svá díla vystavoval na více než padesáti samostatných výstavách a 250 společných výstavách.
Mezi jeho známá grafická díla a litografické cykly s abstraktními motivy patří například „Drobné zázraky přírody“, cyklus květin „Flóra“ nebo rovněž abstraktní brouci, z nichž nejznámější je snad „Rohatec“.

Josef Kremláček se věnuje i pedagogické činnosti. Své bohaté zkušenosti předává žákům Základní umělecké školy v Třebíči, se kterými jej můžete často potkat v Zámostí.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 07:16