Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč dostala kladný rating
Třebíč dostala kladný rating PDF Tisk Email
Středa, 20 Červen 2012 00:00

Město Třebíč získalo pozitivní ratingové hodnocení. Pravidelnou roční zprávu vypracovala uznávaná agentura Moody´s Investors Service. Petr Vinš, vedoucí organizační složky pro střední a východní Evropu, předal v úterý 19. června představitelům radnice potvrzující certifikát. Slavnostnímu okamžiku byli přítomni starosta Pavel Heřman a místostarostové Pavel Pacal a Milan Zeibert.

Radnice se pro rok 2012 může pochlubit známkou Aa1.cz. Ve stručné podobě lze závěry ratingu shrnout podle Moody´s Investors Service takto: Třebíč si drží velmi dobrý rating na úrovni Aa1.cz se stabilním výhledem.

Národní rating Aa1.cz města Třebíče odráží zejména:

Dostatečnou výši finančních rezerv města.

Mírnou zadluženost, která by měla od roku 2013 postupně klesat, jelikož vedení města ve střednědobém horizontu neplánuje čerpat žádné nové úvěry.

 

Udělený rating však také zohledňuje:

Nejistý vývoj v oblasti sdílených daní, který by mohl omezit očekávané zlepšení jak salda provozního hospodaření a tak i schopnost samofinancování kapitálových výdajů.

Limitujícím prvkem hodnocení města je také jeho zvýšená investiční aktivita v letech 2010-12, která přispěla ke vzniku rozpočtových deficitů (před financováním) a také nárůstu dluhu.

Důležitým aspektem ratingového hodnocení je i finanční rámec, ve kterém česká města působí, a který jim dává poměrně omezený prostor pružně upravovat a řídit své provozní příjmy a výdaje.

Negativní vliv na rating by mohlo mít další zhoršení provozních a celkových výsledků hospodaření nebo nárůst dluhu nad hodnoty očekávané v roce 2012.

Národní ratingy českých měst se pohybují od stupně Aa1.cz do Aa2.cz. Třebíč se svými finančními výsledky řadí přibližně do středu subjektů hodnocených na úrovni Aa1.cz. V jeho relativní pozici se odráží podprůměrná výše dluhu a dluhové služby, ale také slabší provozní výsledky.

Ivan Přibík

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 07:18