Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy „Žijeme Londýnem“ v Třebíči
„Žijeme Londýnem“ v Třebíči PDF Tisk Email
Čtvrtek, 14 Červen 2012 14:03

Kampaň Českého olympijského výboru Žijeme Londýnem v rámci putování po všech regionech České republiky poprvé zavítá také na Vysočinu. Od pátku 15. června si obyvatelé Třebíče užijí výstavy unikátních snímků zachycujících největší úspěchy československého a českého sportu v historii olympiád. Zahájení výstavy se navíc zúčastní významní sportovci. Ve stejný den potěší kampaň i školáky, pro které je připraven edukační program.

Výstava sedmadvaceti olympijských fotografií „Pod pěti kruhy“ bude instalována v Třebíči na Karlově náměstí od pátku 15. do čtvrtka 21. června. Právě v den zahájení expozice se zde od 10:30 hodin uskuteční společné setkání významných sportovních osobností spojených s regionem se žáky třebíčských základních škol.

 

Mezi sportovními hosty, kteří expozici zahájí, se objeví bývalí vynikající reprezentanti: Jarmila Kratochvílová, stříbrná olympijská medailistka v běhu na 400 metrů z Moskvy 1980 a dvojnásobná mistryně světa na 400 a 800 metrů z roku 1983, Kateřina Neumannová olympijská vítězka v běhu na lyžích z Turína 2006 a dvojnásobná mistryně světa 2005 a 2007 či Svatopluk Buchta, dráhový cyklista, dvojnásobný účastník olympiády v letech 1988 a 1992 a mistr světa z roku 1986 ve stíhacím závodu družstev na čtyři kilometry.

 

Současnou sportovní garnituru budou zastupovat bikrosařka, mistryně Evropy ve fourcrossu 2010 a bronzová medailistka z mistrovství světa 2012 Romana Labounková, která na potvrzení své účasti na hrách v Londýně ještě čeká, a dálková plavkyně Jana Pechanová, dvojnásobná účastnice olympijských her z let 2004 a 2008 a držitelka dvou stříbrných medailí z mistrovství světa 2003 a 2004, kterou start v britské metropoli nemine.

Dráhová cyklistika se může v Londýně díky změně kvalifikačních podmínek od poslední olympiády v Pekingu proměnit ve velmi dramatickou soutěž.  „Do dvou sprinterských disciplín – keirinu a sprintu – se kvalifikovalo po jednom sportovci z osmnácti zemí. A v každé z těchto disciplín je šest velkých favoritů – Německo, Velká Británie, Nový Zéland, Austrálie, Francie a Rusko. Za těmito velmocemi je další výkonnostní skupina, kam patříme i my. V keirinu, kde závodí Denis Špička, reálně pomýšlíme na umístění mezi nejlepší osmičkou a při výborném závěrečném vyladění formy snad i na účast v šestičlenném finále. Ve sprintu startuje Adam Ptáčník a tam bude záležet na kvalifikaci a dalším nasazení do rozjížděk. Přesto vidím jeho umístění do 10. místa jako reálné, a klidně i do osmého,“ přibližuje cyklistické ambice šéftrenér Dukly Brno Svatopluk Buchta.

„Já bych se v Londýně chtěla poprat o co nejlepší umístění, což znamená o tři nejcennější kovy. Boj je otevřený pro všechny kvalifikované závodnice, úroveň nás všech je totiž velmi podobná. Moji přípravu teď trochu brzdí zdravotní problémy s pravou nohou, jsem však optimistka a věřím, že to na olympiádě zvládnu. Nohu nešetřím, trénuji naplno, olympiády se jen tak nevzdám. Budu se snažit dát do tréninku vše, co jen půjde. Rozhodně se chci z Londýna vrátit se vztyčenou hlavou,“ říká reprezentantka v dálkovém plavání na 10 km Jana Pechanová.

Po krátkých rozhovorech a vystoupeních všechny hosty čeká autogramiáda s třebíčskými školáky.

EDUKAČNÍ PROGRAM – ŽENY V AKCI

Pro místní žáky základních škol však účastí na výstavě fotografií a setkání s významnými sportovci program kampaně nekončí. V pátek 15. června si již v dopoledních hodinách užijí edukační program s názvem „Každý může být vítězem“, který se uskuteční ve dvou časových blocích od 9 do 10 hodin a od 11 do 12 hodin v kinosále budovy Pasáž (Masarykovo náměstí 1323).

Žáci 6. a 7. tříd základních škol se mohou těšit na besedu se zajímavými sportovními hosty. Hlavní hvězdou bude olympijská vítězka v běhu na lyžích z Turína 2006 Kateřina Neumannová. Lyžařku v ryze ženském seskupení doplní v prvním bloku od 9 do 10 hodin bikrosařka Romana Labounková, od 11 do 12 hodin se děti mohou těšit na plavkyni Janu Pechanovou.

 

Petr Spilka

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 07:29