Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Personál JE Dukovany nacvičuje krupobití
Personál JE Dukovany nacvičuje krupobití PDF Tisk Email
Úterý, 12 Červen 2012 11:12

Dnes se nacvičuje v JE Dukovany havarijní situace zřícení střechy strojovny 2. výrobního bloku pod náporem vrstvy 0,50m náhle spadlých krup.   Tento scénář vychází ze studie zátěžových zkoušek evropských jaderných elektráren.   

Je naší povinností procvičit  každoročně varování personálu elektrárny sirénami a personál ukrýt do krytů.  Aby  pro tyto akce byl technický důvod, počítá scénář cvičení s komplikováním  počáteční události následným požárem strojovny  i transformátorů před budovou strojovny, která je  poničená půlmetrovou vrstvou krup. Simulovaný nezávislý únik chladiva primárního okruhu přes prasklou část jednoho ze šesti parogenerátorů 2. bloku  do sekundární části parogenerátoru a jeho natlakování. Na  postiženém parogenerátoru č.5 na 2. výrobním bloku se zasekne pojistný přetlakový ventil kudy uniká radioaktivní pára z chladiva primárního okruhu na pobořenou střechu strojovny mimo kontejnment 2. bloku.  To  je důvodem pro spuštění sirén (pouze v jaderné elektrárně) a preventivní  ukrytí  personálu elektrárny do krytů.

 

Následný cvičný výpadek standardního i rezervního elektrického  napájení a postupný výpadek dalších tří nezávislých havarijních dieselgenerátorů  vede k takzvanému „BlackOutu“ (zařízení zcela bez střídaného napájení elektřinou). 

Chlazení paliva je ohroženo a je potřeba ho zajistit alternativním způsobem, pomocí požární techniky a již dříve realizovaných technických opatření – vyvedení napájecích tras k vnitřním  komunikacím

Práci hasičů však ztěžuje vrstva krup na přístupových komunikacích, kterou je třeba odklidit siničními pluhy. Celé cvičení slouží k ověření zvládnutí  tohoto scénáře ( pravděpodobnost nižší než 1x10 000 let) a nemá přesný časový harmonogram.  Bude sloužit k možnému zreálnění časů budoucích plánovaných scénářů. 

K ukrytí personálu dojde v cca 9.00  a po nezbytných kontrolách správných činností bude zrušeno. Evakuaci by ztěžovaly také kroupy na komunikacích a při tomto scénáři by se dal očekávat delší pobyt v krytech.  To však není námětem dnešního cvičení.

Vyhodnocení 1. části cvičení (12.6. 2012)  se předpokládá mezi 12.00-15.00.  Zítra 13.6. pokračuje cvičení pouze v 2. části cvičení radiačním monitorováním  monitorovacími skupinami v okolí elektrárny

                                                              

Petr Spilka

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 07:33