Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Rekonstrukce Lorenzových sadů
Rekonstrukce Lorenzových sadů PDF Tisk Email
Pondělí, 04 Červen 2012 08:10

Po desítkách let opomíjení prošly Lorenzovy sady v Třebíči výrazným zásahem. Město tam loni s přispěním Evropské unie revitalizovalo dva rybníky. Akce byla letos v květnu završena opravou cest.

Horní i Dolní rybník byly po dlouhou dobu zaneseny bahnem. Druhý z obou jmenovaných měl také protrženou hráz. Odbor správy majetku a investic města dal na podzim loňského roku vybagrovat nánosy bahna, vyspravit hráze a vybudovat nové vypouštěcí mechanizmy. Vytvořily se také bezpečnostní přelivy. Důležitý je i vznik biotopu pro vodní rostliny a živočichy. Horní a Dolní rybník získaly podél částí břehů pásmo s mělkou vodou. Na přítoku mají nyní obě přírodní nádrže ještě oddělené zemní tůně obklopené mokřadními loukami.

 

Úspěšnou investiční akci pak radnice nechala před nedávnem zakončit opravou cest poškozených pohybem bagrů a nákladních automobilů.

Revitalizace Horního a Dolního rybníka v Lorenzových sadech přišla na celkové náklady 2.138.680 korun. Převážnou část z této sumy zaplatila radnice ze dvou dotací. Evropský fond pro regionální rozvoj poskytl 1.817.878 korun a Státní fond životního prostředí ČR 106.394 korun. Z vlastních prostředků hradilo město 213.686 korun.

Ivan Přibík

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 07:30