Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Vícepráce znovu na scéně
Vícepráce znovu na scéně PDF Tisk Email
Čtvrtek, 31 Květen 2012 12:46

Vestavba mateřské školy na ulici kpt. Jaroše do stávajících prostor základní školy se prodraží o více než 300 tisíc korun. Rada města se totiž usnesla uzavřít se zhotovitelem, stavební firmou Vesas, dodatek ke smlouvě o dílo. Spoluvlastníkem firmy je zastupitel Bohumil Bobek (KDU-ČSL), který se v minulém volebním období „proslavil“ tím, že spolu s komunisty zvolil starostou města.

Představitel jedné z konkurenčních firem si povzdechl. „Oni to Bobci dělají pořád stejně. Vyhrají soutěž dobrou cenou a pak účtují vícepráce. Nejčastěji se vymlouvají na vadu projektu, vychází jim to,“ dodal rezignovaně. Právě tento scénář přišel ke slovu i v tomto případě. Starosta Pavel Heřman (HZNR!) se věc pokusil zdůvodnit. „Sto tisíc připadá na zabezpečovací systém, který město nárokovalo až po uzavření soutěže (jak je v Třebíči zvykem, také bez výběrového řízení – pozn. red.). Dalších 80 tisíc padá na bourání zdi. Projektant myslel, že je cihlová, ale ve skutečnosti jde o betonový skelet. Vyřezat stěnu něco stojí. A zbytek – 120 tisíc – to jsou nějaké prkotiny.“

 

Pavel Heřman připustil, že navýšení ceny částečně způsobil zmetkovitě provedený stavební průzkum. „Projekt dělal Ing. Lukášek,“ ukázal Heřman na viníka.

Architekt Lukášek je zaměstnancem jedné z firem skupiny Kapucín. Tam je spoluvlastníkem a jednatelem zastupitel Milan Šťastný (Břehy). Mnozí si ještě pamatují, jak krátce po volbách sebevědomě prohlašoval: „Vícepráce, to je sprosté slovo. Ty skončily, už nikdy nebudou. Zhotovitel si musí stát za svou nabízenou cenou“.

Zdá se, že po dvou letech je vše jinak. Alespoň u firem, vlastněných zastupiteli. Ani v případě prodražené mateřské školky nehrozí, že by byla projektantovi vyúčtována náhrada škody.

Starosta Pavel Heřman se brání, že nemůžou nedat zakázku firmě, která se dříve neosvědčila, když splňuje podmínky „obálkové metody“ a má nejnižší cenu. Co však město může – takovou firmu již neoslovit nebo alespoň důsledně požadovat dodržení ceny. Padni komu padni, bez ohledu na angažmá na radnici. Kapucínu, S.O.K. nebo Vesasu.

František Ryneš

Aktualizováno Čtvrtek, 31 Květen 2012 12:52