Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Kupujete dům nebo byt …?
Kupujete dům nebo byt …? PDF Tisk Email
Pondělí, 28 Květen 2012 00:00

Kupujete dům nebo byt do osobního vlastnictví a potřebujete zjistit, zda na adrese této nemovitosti nejsou přihlášeny k trvalému pobytu další osoby mimo vlastníka nemovitosti? Jak postupovat? Kupujícímu obecní úřad – evidence obyvatel, v souladu se zákonem č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů, v platném znění, nemůže o cizí osobě žádné informace poskytnout.

Jediným řešením, pokud byste tuto informaci chtěli zjistit před koupí nemovitosti je, že požádáte vlastníka nemovitosti - prodávajícího, aby vám předložil potvrzení o tom kolik osob je na konkrétní adrese domu hlášeno k trvalému pobytu.

Jedná-li se koupi domu, může takové potvrzení vlastníkovi vydat obecní úřad – evidence obyvatel. Ohlašovna sdělí jen vlastníkovi objektu na jeho písemnou žádost jméno, popřípadě jména, příjmení a datum narození občana, k němuž vede údaj o místě trvalého pobytu, odpovídající adrese objektu. Sdělení ohlašovny je vlastníkovi objektu doručeno do vlastních rukou.

 

Pokud se však jedná o koupi bytu v činžovním domě, je zjišťování přihlášených osob složitější, neboť obecní úřady dle zákona o evidenci obyvatel nevedou přihlášené osoby k trvalému pobytu dle jednotlivých bytů, ale pouze na adrese činžovního domu. Vlastník bytu by se mohl obrátit na správce domu, který vede osoby nahlášené v jednotlivých bytech.  Správci bytů však vedou osoby, které byt užívají, nikoliv osoby dle trvalého pobytu, takže osoba, která je u správce domu odhlášena z  počtu posuzovaných osob, které byt užívají, může být nadále hlášena k trvalému pobytu na adrese tohoto činžovního domu.

Často se na obecních úřadech setkáváme s tím, že v kupních smlouvách je nesprávně uvedeno, že původní majitelé nemovitosti (prodávající) se z adresy nemovitosti odhlásí do určitého termínu. To však nemohou splnit, neboť institut „odhlášení“ již neexistuje a změnit adresu trvalého pobytu lze pouze, pokud se osoba sama přihlásí na jinou adresu nemovitosti na příslušném obecním úřadě nebo pokud není vlastníkem, přihlásí se se souhlasem vlastníka nemovitosti (domu nebo bytu).

Novela občanského zákoníku ukládá u nájemních bytů nájemci povinnost oznámit pronajímateli písemně a bez zbytečného odkladu změny v počtu, jménech, příjmeních a datech narození osob v bytě, v případě, že lze mít za to, že tato změna potrvá déle než 2 měsíce. Nájemce je rovněž povinen oznámit pronajímateli uzavření manželství nebo přechod nájmu. Neučiní-li to nájemce ani do 2 měsíců ode dne, kdy změna nastala, má se za to, že hrubě porušil svoji povinnost, což může být důvodem k výpovědi z nájmu bytu.  Ale ani tato povinnost přímo nesouvisí s přihlášením se kdekoliv k trvalému pobytu.

Jak vyplývá ze shora uvedeného, přesný počet osob přihlášených na adrese nemovitosti, kterou kupujete, je možné snadno zjistit pouze u rodinných domů.


Karel Prokeš

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 07:42