Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Stroj prověří stožáry veřejného osvětlení
Stroj prověří stožáry veřejného osvětlení PDF Tisk Email
Pátek, 18 Květen 2012 00:00

Město prověří technický stav starších silničních stožárů veřejného osvětlení. V nejbližších dnech se za tímto účelem objeví v třebíčských ulicích speciální stroj.

Odborná firma bude simulovat sílu větru. Zkouška dvěma čidly zjistí, které sloupy pouličního osvětlení jsou ve špatném stavu a musí se z bezpečnostních důvodů vyměnit. Životnost silničních stožárů se počítá zpravidla na 25 až 30 let. Odbor komunálních služeb radnice připravuje ke kontrole stavu stožáry v ulicích Pražská, Sucheniova a na Karlově náměstí. Počítá se s prověřením celkem 40 až 50 kusů.

Jedná se o Rochovu zkušební metodu. Kromě jiných měst v Česku ji použili například v Jihlavě nebo Brně. Zkouška simuluje sílu, kterou působí vítr na stožár. Stožár je zatěžován předem vypočítanou a pomalu narůstající silou. Současně je měřeno a do diagramu zaznamenáno jeho vychýlení. Metoda bez porušení materiálu stanoví případné vady ve stožáru a jeho založení v zemi.

 

Zkoušky pomocí Rochovy metody financuje radnice z běžné části městského rozpočtu určené na každoroční opravy veřejného osvětlení. Nevyhovující stožáry budou v průběhu letošního roku vyměněny.

 

Ivan Přibík

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 07:44