Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Uctí oběti holocaustu
Uctí oběti holocaustu PDF Tisk Email
Čtvrtek, 17 Květen 2012 05:58

Slavnostní vzpomínka k uctění památky obětí holocaustu

Květen 1942 se tragicky zapsal do historie Třebíče. Budova gymnázia se stala nuceným shromaždištěm obyvatel židovské národnosti z našeho města i širokého okolí. Téměř 1800 osob bylo poté  prostřednictvím dvou velkých transportů odvezeno do  shromažďovacího tábora Terezín,  odkud pak exodus Židů pokračoval do vyhlazovacích koncentračních táborů, především do Osvětimi. Z téměř tří stovek třebíčských židovských obyvatel se konce války dožilo pouhých deset osob.

Městské kulturní středisko Třebíč připravilo čtyřdenní vzpomínkový program, který vyvrcholí v neděli 20. května pietním shromážděním u památníku před budovou gymnázia a následným vzpomínkovým setkáním a koncertem v Zadní synagoze.

 

 

Nedělního programu se zúčastní tito významní hosté:

 

Jeho excelence Jaakov Levy, velvyslanec státu Izrael

Pavel Heřman, starosta Třebíče

Pavel Fried, předseda Židovské obce Brno

Šlomo Kučera, rabín

Hope Subaková

Marta Kottová

Přeživší pamětníci tragických událostí a jejich rodinní příslušníci

 

ČTVRTEK 17. KVĚTNA 2012

 

18.00   Přednáška: V předvečer tragédie. Příprava deportační fáze šoa, přednáška Mgr.Táni Klementové      /Zadní synagoga Třebíč, Subakova 1/44/

            Lektorka Židovského muzea v Praze Mgr. Táňa Klementová posluchače seznámí s říjnovými událostmi          roku 1941, kdy kulminovaly plány na hromadné transporty protektorátních Židů. Plány       a opatření, jejichž         následné provedení posunulo nacistickou snahu o "konečné řešení židovské otázky" do jejího tragického           vyústění. Plány, které zmařily představy a naděje mnoha českých Židů o možnosti přežít v zoufalých, ale       přesto v porovnání s tím, co s deportacemi přicházelo v ještě snad snesitelných podmínkách protektorátního "ghetta beze zdí". Tématem přednášky bude vývoj zásadních událostí, které bezprostředně vedly k tomu, že se z židovských obyvatel protektorátu stali nedobrovolní obyvatelé židovských ghett a    táborů. Vstupné 30 Kč.

 

PÁTEK 18. KVĚTNA 2012

18.00   BRUNDIBÁR – dětská opera /Foyer divadla Pasáž v Třebíči/
Opera zkomponovaná na slova Adolfa Hoffmeistera a hudbu Hanse Krásy, kterou hrály a zpívaly terezínské děti. Premiéra se uskutečnila 23. 9. 1943 v Magdeburských kasárnách.

Zpívá Dětský pěvecký sbor z Hudební akademie v Postupimi "SINGAKADEMIE POSTDAM v německém jazyce s instrumentálním doprovodem. Prolog a text opery v češtině bude k dispozici v písemné formě. Pěvecký sbor účinkuje v Třebíči v rámci výměnného koncertního zájezdu s DPS Slunko Třebíč. Vstup zdarma.

 

SOBOTA 19. KVĚTNA 2012

17.00   BESEDA S PAMĚTNICÍ HOLOCAUSTU /Zadní synagoga, Subakova 1/44, Třebíč/

            O své vzpomínky a zážitky z dětství stráveného v koncentračním táboře Terezín se podělí paní Marta Kottová, předsedkyně Historické skupiny Osvětim. Vstup zdarma.

 

18.30   Projekce filmu: HANIN KUFŘÍK /Zadní synagoga, Subakova 1/44, Třebíč/
            Unikátní filmové zpracování světoznámé stejnojmenné dětské knihy spisovatelky Karen Levine

            Fumiko Ishioka, ředitelka Holocaust centra v Tokiu, se vydá pátrat po Haně Brady, majitelce kufříku, který   jí zapůjčilo muzeum v Osvětimi. Fumiko se dostává do Terezína, Židovského muzea v Praze a později do          Kanady, kde se setkává s Jiřím Bradym, jediným přeživším rodiny, a dozvídá se smutný osud jeho sestry     Hany a jejich rodičů. (Hana žila se svou rodinou v Novém Městě na Moravě. V roce 1942 se musela i se svým bratrem Jiřím hlásit v deportačním centru v budově gymnázia v Třebíči, odkud byla po pár dnech             deportována do Terezína).
            Film se natáčel na mnoha místech České republiky a je unikátní použitými filmovými technologiemi.     Anglicky s českými titulky. Režie: Larry Weinstein, Kanada, Česká republika, 2009. Vstup zdarma.

 

NEDĚLE 20. KVĚTNA 2012

 

14.00   Pietní shromáždění u památníku před budovou gymnázia na Masarykově nám. 

15.00   Vzpomínkové setkání v Zadní synagoze, vernisáž výstavy Židé v boji a odboji

17.30   KONCERT /Zadní synagoga/
            Kristina Fialová – viola, Terezie Fialová – klavír                                          

Program koncertu:
J.S.Bach – Chaconne, E.Bloch – Suita Hebreaique  pro violu a klavír (Rhapsodie, Processional, Affirmation), A.Schnittke – Suita ve starém slohu pro violu a klavír (Pastorale, Ballet, Menuet, Fuga, Pantomime)


Dagmar Juráňová

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 07:43