Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Jonáš: hasičské stanice se nezruší
Jonáš: hasičské stanice se nezruší PDF Tisk Email
Středa, 09 Květen 2012 13:13

Na Třebíčsku jsou čtyři hasičské stanice, kterým hrozí zrušení. V Jemnici, v Moravských Budějovicích, Náměšti nad Oslavou a v Hrotovicích. Podle Jonáše není možné, aby stanice byly zrušeny. Jsou rovnoměrně rozložené, takže zajišťují v případě ohrožení potřeby obyvatel.
Hasiči poskytují službu veřejného charakteru, které prospívají celé společnosti, každoročně se podílejí na záchraně lidských životů i majetku. Přesto jsou hasiči dlouhodobě podfinancování v řádech miliard ve svých rozpočtech. Tento stav má význam na akceschopnost jednotlivých jednotek. Dochází také ke stárnutí technologií a vozového parku.  Z hlediska současné rozpočtové situace hasičů je naprosto zásadní tento stav vyřešit,“ vysvětluje důvody připravené novely její autor Vítězslav Jonáš.
Do konce května projde legislativním výborem novela zákona, která má zajistit vícezdrojové financování jak profesionálních tak dobrovolných hasičů. Tento způsob financování funguje v Rakousku, Německu i v USA.

Podle novely by každá pojišťovna podnikající na území České republiky odvedla 5 % z vybraného pojištění odpovědnosti z provozu vozidla na speciální účet zřízený Ministerstvem vnitra. V roce 2010 vybrali na tomto pojistném pojišťovny téměř dvacet čtyři milionů a tři sta sedmdesát tisíc korun. Navrhovaných 5 % z této částky, což je jedna miliarda a sto devadesát jeden milión korun, by byl určen k přerozdělení hasičům.
„Pro přerozdělování musíme nastavit jasná pravidla. Tři pětiny peněz by přerozdělilo ministerstvo vnitra krajským hasičům a dvě pětiny by poslalo krajům, které by tyto peníze přerozdělily obcím zřizujícím jednotky dobrovolných hasičů,“ popisuje systém navrhovaného dělení peněz senátor Vítězslav Jonáš.

Tereza Hanáčková

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 07:53