Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Nové kamery budou v Židech
Nové kamery budou v Židech PDF Tisk Email
Středa, 09 Květen 2012 07:05

Třebíčská židovská čtvrť se ještě letos dočká významného zvýšení bezpečnosti. Radnice se rozhodla nainstalovat tam čtyři bezpečnostní kamery, pátou pak ještě na Žerotínovo náměstí. Kamery budou umístěny tak, aby jedna z nich mohla dohlížet na prostor před Zadní synagogou, odkud před půl rokem záhadně zmizely bronzové desky s nápisy o UNESCO. Další z kamer uvidí ze Subakovy továrny až do Hasskovy zahrady a na druhou stranu k Podklášterskému mostu. Po jednom oku „velkého bratra“ bude v ulici Leopoldy Pokorného, v Blahoslavově ulici a na Tichém náměstí.

Starosta Pavel Heřman (HZNR!) označil instalaci kamer za splacení dávného dluhu města památkám UNESCO. „Dříve o ně nebylo dbáno možná i úmyslně,“ zamýšlí se starosta.

Kromě občasného sprejerství, krádeže bronzových desek, občasného kraválu před Trumpetkou, jednoho shromáždění extrémistů a šestinásobné střelby do oken šéfredaktora Horáckých novin, jeho zbití a vhození do řeky, však není kriminalita ve čtvrti nijak vysoká. O to však je nebezpečnější. Někteří občané si proto již dříve sami namontovali kamery k ochraně bezpečí a majetku.

To však Úřad pro ochranu osobních údajů potrestal nesmyslnou pokutou, i když ze záznamu soukromé kamery policisté poznali bývalého člena ODS a známého recidivistu Josefa Truhláře. Soukromé kamery zřejmě zůstanou na svých místech. „Nevěřím kamerám strážníků. Nebylo to jednou, co se třeba na Karlově náměstí dívala kamera na druhou stranu, než kam měla být namířena kvůli napadení občana. Jednou selhalo směrování dokonce při loupeži,“ říká jeden z majitelů kamery.

V každém případě je zvýšená ochrana krokem správným směrem. Velkým negativem ovšem je, že se díky pěti kamerám navýší počet strážníků z 37 na 39 a tím dojde ke zvýšení nákladů na městskou policii zhruba o jeden milión ročně. Nemělo by tomu být, díky nasazení techniky, právě naopak?


František Ryneš  

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 07:56