Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Město Třebíč výrazně podporuje sport
Město Třebíč výrazně podporuje sport PDF Tisk Email
Středa, 18 Duben 2012 06:29

V poslední době se na Město Třebíč obrátilo několik sportovních organizací s žádostí o podporu jejich činností. Tyto žádosti vychází z novely zákona 202/1990 Sb., o loteriích, která je platná od počátku letošního roku a mění způsob zdaňování výnosů z této činnosti. Díky ní se obcím, na jejichž území se nacházejí výherní hrací přístroje a herní zařízení povolená Ministerstvem financí ČR, zvyšují příjmy a zároveň provozovatelé loterií ztrácejí možnost rozhodovat o směřování peněz z povinného odvodu (dříve tyto odvody směřovaly většinou do oblasti sportu).  Na základě této skutečnosti žádají některé sportovní organizace o navýšení podpory ze strany města. Rádi bychom tedy sportovní organizace informovali o skutečném stavu věcí.

 

Pokud jde o povinné odvody za rok 2011, k jejichž rozdělení dochází letos, podléhá vše ještě původním pravidlům platným před novelou zákona.  Tedy žádná sportovní organizace podporovaná  od těchto firem nepocítí výpadek financování v roce 2012.

Roční příjmy města z provozování loterií na našem území se v posledních třech letech pohybovaly okolo 5 mil. Kč. Naproti tomu výdaje na sport ze strany města v tomto období činily ročně 38 mil. Kč – 55,3 mil. Kč. Tedy desetkrát více, než jsme získali z loterií.V letošním roce počítá město ve svém rozpočtu s příjmem z této činnosti ve výši 5,1 mil. Kč, naproti tomu Ministerstvo financí ČR ve svém orientačním výpočtu počítá pro Město Třebíč s navýšením příjmů až na 15 mil. Kč. Toto číslo je však velmi zavádějící a neodpovídá reálné situaci. Protože provozovatelé loterií platí podle novely zálohy zpětně, a to čtvrtletně, budou veškeré příjmy z letošního posledního čtvrtletí vyplaceny městu až v roce 2013.

Neméně důležitou informací je, že zastupitelstvo města na svém 3. zasedání dne 26. 4. 2012 projedná vyhlášku č. 3/2012, která zakazuje provozování loterií na celém území města. Pokud bude tato vyhláška schválena, bude většina automatů povolovaných městem zrušena k 30. 6. 2012. Což se následně projeví ve výpadku části příjmů rozpočtu již v tomto roce. Herní zařízení povolovaná Ministerstvem financí ČR budou zrušena k 31. 12. 2014. Do této doby bude mít Město Třebíč pravděpodobný roční příjem z této činnosti v podobné výši, jako je počítáno v rozpočtu letošního roku.
Město Třebíč se v minulosti vždy stavělo pozitivně k výrazné podpoře sportu na svém území a rádo by si tento postoj uchovalo i do budoucna. Na druhou stranu však musíme upozornit sportovní organizace, že reálné důvody k navyšování jejich podpory ze strany města v současné době nejsou. Tomuto navyšování neodpovídá ani aktuální ekonomická situace v naší zemi a městě.

Ivan Přibík

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 08:06