Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Evropské rehabilitační centrum v Jemnici?
Evropské rehabilitační centrum v Jemnici? PDF Tisk Email
Úterý, 17 Duben 2012 10:39

Jde o vojenské centrum leteckého maršála RAF a armádního generála Karla Janouška. Bude sloužit všem veteránům a vojákům v rámci EU a NATO. Součástí projektu je i zřízení vojenského muzea, zahrnující období od 1. světové války až po dnešek.

Město Jemnice bylo pro tento projekt zvoleno proto, že vlastní rozlehlý zámek, pro který se po odchodu vojáků v roce 1992 jen těžko hledá využití. Objekt je jinak v dobrém stavu a není zadlužen. Projekt počítá s tím, že by zůstal v majetku města a pro potřebu rehabilitačního centra by byl pronajímán. Nositelem myšlenky a zároveň realizátorem je Mezinárodní řád Křížovníci s červeným srdcem - Cyriaci.

Poloha zámku je příznivá, blízko rakouských hranic v oblasti se zdravým ovzduším. Velký zámecký park a dva rybníky také volají po využití. Krásná příroda i řada hodnotných kulturních památek také hovoří pro Jemnici, která má vybudovanou infrastrukturu.

 

Projekt bude mít tři části. Jsou to vojenské muzeum s konferenčním centrem, ubytovací část a konečně rehabilitační lázeňské středisko.

Ještě letos na jaře začne technická příprava a získávání financí. Partnery projektu bude Ministerstvo obrany ČR, dále ministerstva kultury, školství a zdravotnictví. Přizváno bude NATO i EU.

Myšlenku zřídit v Jemnici vojenské rehabilitační středisko podporuje senátor Vítězslav Jonáš.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 08:07