Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Zrestaurované zvony se vrátí zpět
Zrestaurované zvony se vrátí zpět PDF Tisk Email
Pátek, 13 Duben 2012 11:10

V sobotu 14. dubna se vrátí opravené zvony zpět na původní místo – do věže kostela sv. Petra a Pavla v Horních Dubňanech. Zvony přivezl restaurátor Petr Rudolf Manoušek již před měsícem. V síňce kostela si je mohli prohlédnout místní občané i další zájemci z okolí. Zvony pomohou umístit dukovanští pracovníci vysokozdvižnou technikou, podobně jako při jejich spouštění v srpnu loňského roku.

5. srpna 2011 byly zvon s emblémem Panny Marie z roku 1653 vážící asi 6 q a zvon sv. Petra a Pavla z roku 1755 o váze přes 5 q spuštěny z věže kostela z důvodu hrozícího puknutí.

Zvony „cestovaly“ s Petrem Rudolfem Manouškem, restaurátorem zvonů až do nizozemského Astenu a to z důvodu zničení Manouškovy vlastní zvonárny povodněmi v r. 2002. V Holandsku byly zvony svařeny, opatřeny dřevěnými hlavicemi s kováním, kompletace se prováděla opět v Čechách.

Opravené zvony přivezl pan Manoušek zpět do kostela sv. Petra a Pavla v Horních Dubňanech 15. března 2012. V sobotu 14. dubna budou vráceny zpět na původní místo, do věže kostela, za asistence dukovanské firmy DMS s.r.o.

„V pátek 13. dubna bude o půl sedmé večer sloužena v našem kostele děkovná mše. Děkuji Bohu i všem dárcům a pomocníkům za to, že se podařilo zvony opravit a vrátit zpět do kostela,“ komentuje událost správce farnosti P. Josef Požár.

Podrobnější zprávu o postupu restaurátorských prací naleznete v příloze, také fotografie z průběhu prací a umístění zvonů do síňky kostela 15. března t. r.


Petr Spilka

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 08:10