Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Konec hazardních automatů?
Konec hazardních automatů? PDF Tisk Email
Čtvrtek, 12 Duben 2012 00:00

Rada města Třebíče doporučila zastupitelstvu schválit obecně závaznou vyhlášku, kterou bude na území města zakázán hazard. S iniciativou na zákaz hazardu přišla koncem roku zastupitelka Marie Rynešová HZNR!).

Vedení města se zprvu této iniciativě bránilo, místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) dokonce zastupitelku nařkl z populizmu. Hazard totiž do městské kasy přináší nemalé peníze. Za letošní rok by to mohlo být až 15 miliónů korun. Jenomže komise zastupitelstva, která byla za tímto účelem zřízena, jednomyslně návrh na zrušení hazardu podpořila. Finanční odbor tedy zpracoval návrh vyhlášky podle nového zákona o loteriích. Podle něho bude Třebíč od 1. ledna 2015 bez hracích automatů.

 

Aby hazardní přístroje z Třebíče zmizely dříve, musela by být vyhláška zpracována podle Zákona o obcích. Podle tohoto zákona byly totiž ministerstvem financí schváleny třebíčské hazardní přístroje ve své drtivé většině protiprávně.

Nedodržely totiž ochrannou vzdálenost 100 metrů od veřejných budov, úřadů, škol a církevních objektů. Kdyby byla tedy městská vyhláška přijata podle Zákona o obcích, město by mohlo požádat ministerstvo financí o zahájení správního řízení s provozovateli nelegálních heren a ty by tak skončili nejpozději do roka. Jenomže finanční hledisko zřejmě zvítězilo.

Tak jako tak bude přijetí této vyhlášky krokem správným směrem. Od nového roku totiž v Třebíči vznikla celá řada nových heren. Místostrosta Pacal přiznal, že radnice neví, kolik vlastně automatů na svém území trpí. Podle zjištění iHoNem.cz jich je zhruba 250.

František Ryneš