Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Modernizace křižovatky u pošty
Modernizace křižovatky u pošty PDF Tisk Email
Úterý, 27 Březen 2012 00:00

Zajímavé dopravní novinky se letos dočkají chodci i řidiči přímo v centru Třebíče. Ze Soukenické ulice vedoucí od pošty k lávce se stane příjemná pěší zóna. Současně dostane zcela novou podobu také přiléhající frekventovaná křižovatka ulic Smila Osovského, Bedřicha Václavka a Jejkovská brána. Rada města vypsala v úterý 20. března na zhotovení této investice veřejnou zakázku.

V Soukenické ulici dojde nejprve k rekonstrukci kanalizačního sběrače. Následně vzniknou povrchy. Namísto dosud nevzhledného asfaltu se v ulici objeví kamenná mozaika. Žulové kostky o rozměru pět krát pět centimetrů budou kladeny do vějířku. Lokalita tak z hlediska dlažeb vizuálně naváže na podobné historizující mozaiky v Jejkovské bráně a v ulicích Smila Osovského a Hlavova. Radnice počítá i s novým veřejným osvětlením, které je dosud v úseku u domu zvaném Na Valše nedostatečné.

 

V křižovatce u pošty se počítá s posunutím všech tří přechodů. Město k nim osadí intenzívní svítidla. Celkového zklidnění a zpřehlednění se pak docílí zbudováním dvou středových ostrůvků. Jejich parametry jsou pečlivě rozvrženy tak, aby umožňovaly bezproblémové zatáčení autobusů. Na některých místech dojde k rozšíření nebo zúžení chodníku.

Úpravy v Soukenické ulici i v křižovatce projektoval Ing. Pavel Ježek z firmy Sofistav. Radnice všechny úpravy prokonzultovala s Policií České republiky, správci inženýrských sítí i památkáři. Cílem akce je především modernizace povrchů a bezpečnější provoz, ale také estetické vylepšení centra města. Pokud nedojde k žádným komplikacím, měly by stavební práce probíhat od května do července tohoto roku. Vše bude financováno z městského rozpočtu.

Ivan Přibík

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 08:27