Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dukovany ve tmách?
Dukovany ve tmách? PDF Tisk Email
Čtvrtek, 22 Březen 2012 00:00

Dnes, 22. 3. proběhne v Jaderné elektrárně Dukovany tradiční cvičení BlackOut, nebo-li ztráta elektrického napájení části elektrárny.Elektrárna a její partneři cvičí tuto problematiku pravidelně po skutečných událostech v srpnu a v září v roce 2006, kdy po problémech v přenosové síti Evropské unie pracovala JE Dukovany v ostrovním režimu.

Cvičení BlackOut, tedy stav bez napájení, jsou v Jaderné elektrárně Dukovany organizována již šestým rokem (od roku 2007). Úkolem je prověřit a nacvičit najetí bloku ze tmy - za pomocí mimořádných zdrojů Dalešice, Mohelno nebo Vranov nad Dyjí.  Přínosy a význam těchto cvičení potvrdila i mezinárodní mise OSART, která prověřovala dukovanskou elektrárnu v loňském roce, a zařadila je mezi tři nejvýznamnější dobré praxe na JE Dukovany.

 

Dne 30. 4.2012 proběhne ostrá zkouška podání napájení z vodní elektrárny Vranov nad Dyjí  přes rozvodnu Oslavany do systému vlastní spotřeby 2. bloku EDU. Proto byla tato alternativa zahrnuta do scénáře letošního cvičení.

Společné cvičení ČEZ, a.s., ČEPS, a.s., SEPS, a.s. a E.ON se uskuteční ve čtvrtek 22.3.2012 v JE Dukovany.

Cílem je prověřit  komunikaci mezi JE Dukovany, dispečinky, rozvodnami a vodními elektrárnami, ověřit provázanosti dokumentace EDU s ČEPS a E.ON, získat zpětnou vazbu a podněty pro zlepšení postupů a zkrácení časů do obnovy při black-outu nebo jiných větších poruchách přenosové a distribuční soustavy ČR.

 

Petr Spilka

Aktualizováno Pondělí, 02 Duben 2012 12:31