Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíčské památky v České televizi
Třebíčské památky v České televizi PDF Tisk Email
Úterý, 20 Březen 2012 00:00

V letošním roce si připomeneme dvacáté výročí zápisu prvních tří českých památek do seznamu UNESCO. Česká televize připravila za tímto účelem třináctidílný seriál s (zatím) pracovním názvem Rodinné stříbro. V hlavním vysílacím čase se mohou diváci těšit také na Třebíč.

Kromě běžné kamery a stativu používali filmaři při natáčení nespočet objektivů, filmových jeřábů, ale i leteckou techniku. Do vzduchu vzlétly například malé RC modely, které mají rozpětí křídel 2,5 metrů. „Točili jsme různé oblety památek, stoupali jsme podél věží. A na to navazovala technika s velkými helikoptérami. Chtěli jsme propojit jednotlivé památky s krajinou, ve které jsou zasazeny,“ řekl kameraman Vít Bělohradský z nezávislé společnosti Frmol, která seriál zpracovala.

 

Režisér Otto Kallus popsal seriál takto: „Památky UNESCO jsou šestadvacetiminutové filmy, které mají přiblížit české památky UNESCO, protože jsme zjistili, že lidé je moc neznají a málokdo je vyjmenuje. Myslím, že pro hlavní vysílací čas v České televizi by to mohla být příjemná podívaná s populárním hercem Miroslavem Táborským. Dokumenty totiž natáčíme lehce populárně tak, aby byly „zkousnutelné“ a nebyl to pořad pro ČT2, ale pro ČT1.“

Podle Michaely Severové, výkonné ředitelky svazku obcí České dědictví UNESCO, má seriál ambice zamířit i do zahraničí a i tam české památky dostat do povědomí případných návštěvníků. Česká televize totiž hodlá projekt nabízet jako svůj hlavní artikl na veletrzích, díky kterým by se měly filmy dostat do celé Evropy, ne-li do celého světa.

Na realizaci nákladného projektu se podílela i města, která mají na svém území památku UNESCO. Třebíč přispěla 300 tisíci korunami z dotace kraje Vysočina na památky Světového přírodního a kulturního dědictví a 60 tisíci korunami ze svého rozpočtu. Nemalou finanční dotaci poskytla také agentura CzechTourism. Díky této finanční injekci mohla být použita nákladnější technika.

Rozpis, kdy které město diváci na obrazovkách uvidí, je již znám. Vysílací čas bude s největší pravděpodobností mezi 20. a 22. hodinou. Konkrétněji se to diváci dozvědí z televizních programů.

 

26. března        Český Krumlov

2. dubna          Telč

16. dubna        Holašovice

23. dubna        Kroměříž

30. dubna        Lednicko-Valtický areál

7. května          Kutná Hora

14. května        Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

21. května        Litomyšl

28. května        Třebíč

4. června          Sloup Nejsvětější trojice v Olomouci

11. června        Vila Tugendhat

18. června        Praha I.

25. června        Praha II.


Ivan Přibík

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 08:29