Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Texasanky v Dukovanech
Texasanky v Dukovanech PDF Tisk Email
Pátek, 16 Březen 2012 00:00

Jak se podporují mladí technici v České republice a v Texasu jsme mohli porovnat při návštěvě tří jaderných Texasanek během jejich návštěvy v Jaderné elektrárně Dukovany.

Ve středu 14.3.zavítaly na prohlídku JE Dukovany 3 dámy zabývající se podporou technického vzdělávání mladých v americkém Texasu. Zástupkyně „Nuclear Power Institute“ a 2 učitelky středních škol přijely na pozvání VUT v Brně. Cílem jejich zájmu byla spolupráce mezi středními a vysokými školami a firmami podnikajícími v jaderném průmyslu. Kromě JE Dukovany navštívily také partnerské školy Skupiny ČEZ a setkaly se se zástupci Třebíče. Při sdílení zkušeností nás překvapilo, že na náboru zaměstnanců pro jaderné elektrárny se ve spojených státech Amerických aktivně podílí státní instituce, přestože obě texaské elektrárny jsou v soukromém vlastnictví. Stát Texas podporuje učitele škol, aby se zapojili do aktivit motivujících žáky ke studiu přírodních věd. Pro studenty pořádají individuální setkání se zaměstnanci elektrárny, kurzy (zaměřené nejen na techniku) a pečlivě se věnují studentům při výběru budoucího povolání.

Ve středu zájmu jsou dívky – těch je, stejně jako u nás, v technických oborech poskrovnu. Velký důraz se klade na pozitivní vnímání jaderné energetiky mezi mladými. Zdá se, že se Texas potýká se stejnými problémy jako my – zájem o přírodní vědy obecně klesá. Ku prospěchu věci je fakt, že stejně jako u nás, je práce v jaderné elektrárně chápána jako prestižní záležitost.  Počet zájemců obecně převyšuje potřeby jaderných zařízení i přes loňské dramatické události v Japonsku.

Linda Štraubová

Aktualizováno Pondělí, 02 Duben 2012 12:40