Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Už zase kácejí...
Už zase kácejí... PDF Tisk Email
Sobota, 10 Březen 2012 00:00

V nejbližších dnech proběhne v Třebíči plánované kácení stromů. Ve většině případů se jedná o nebezpečné nebo přestárlé dřeviny.

Nezbytné kácení se bude týkat ulice Na Svahu u domu číslo 918 až 922, kde dojde k odstranění stávajících, vzrůstem již nevyhovujících, dřevin z prostoru mezi komunikací a domem. Toto kácení si vyžádali obyvatelé uvedeného bytového domu. Odbor komunálních služeb tam naplánoval adekvátní náhradní výsadbu.

Další lokalitou, kde je plánováno rozsáhlejší kácení, je tzv. Jubilejní březový háj v Týně. Jedná se o porost ve svahu mezi domem s pečovatelskou službou v Koutkově ulici a rybníkem Hladový.

Zde je zásah zaměřen na odstranění dožívajících a již provozně nebezpečných bříz a některých porostně nevhodných náletových dřevin a dále na odstranění škod způsobených vichřicí v červnu 2010. Tehdy bohužel došlo i ke zlomení památné lípy vysázené v roce 1938 před pomníkem Masaryka a Beneše. Zbylé torzo této lípy bude muset být rovněž odstraněno. Pro Jubilejní březový háj je zpracován projekt nové výsadby a s jeho realizací počítá radnice ještě v tomto roce v rámci tzv. náhradních výsadeb za zeleň vykácenou v rámci výstavby protipovodňových opatření v centru města.

Pokud se týče plánovaného kácení jednotlivých stromů, připravil odbor komunálních služeb města odstranění jednoho jírovce na Masarykově náměstí u bývalé zdravotní školy. Jde o poškozený a dožívající strom, u nějž byla v loňském roce provedena tzv. tahová zkouška pro ověření jeho odolnosti proti vyvrácení a zlomení. Výsledky této zkoušky potvrdily sníženou pevnost kořenového systému a vyplývající možné riziko vyvrácení celého stromu.

Dalším ze stromů je lípa v Hasskově zahradě u dětského hřiště poblíž Týnského potoka. Ta má rozsáhlou dutinu ve spodní části kmene, vyvolanou pravděpodobně těžkým poškozením kořenů a báze stromu při výstavbě kanalizace vedené v jeho těsné blízkosti. Tyto defekty se odrážejí i v dlouhodobě snížené vitalitě koruny. Vzhledem k frekventovanosti prostoru a rekonstrukci dětského hřiště plánované na letošní rok se kácení jeví jako neodkladné.

Posledním z větších stromů je lípa na hrázi rybníka Baba. Zde jde o strom s nestabilním srůstem kosterních větví, dosud zajištěný dosluhující starou bezpečnostní vazbou. Při revizi bezpečnostních vazeb v loňském roce vytipoval arborista strom vzhledem k celkové nebezpečnosti a neperspektivnosti k pokácení.

Na veškeré kácení jsou vydána potřebná povolení všech příslušných orgánů státní správy. Plánovaný rozsah kácení nepřekračuje míru běžné údržby městské zeleně a jeho hlavním cílem je zejména udržení provozní bezpečnosti porostů na území města.

Petr Urbánek

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 08:37