Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Další etapa výměny řidičáků
Další etapa výměny řidičáků PDF Tisk Email
Pátek, 24 Únor 2012 07:50

V České republice je nutné vyměnit ještě zhruba jeden milion  řidičských průkazů, aby se doklady sladily s normami Evropské unie. Protože to je velký objem, rozhodlo ministerstvo dopravy, že řidiči si je nebudou měnit naráz, ale postupně v delším časovém úseku.

Řidičské průkazy vydané v období 1.1.2001 – 31.12.2002 jsou držitelé povinni vyměnit do 31.12.2012.

Řidičské průkazy vydané v období 1.1.2003 – 30.4.2004  jsou držitelé povinni vyměnit do 31.12.2013.

Uplynutím stanovené doby pro jejich výměnu řidičské průkazy pozbývají platnosti.

Rozhodující pro výměnu je datum vydání řidičského průkazu, nikoliv jeho typ.
Plynulé výměny není možné dosáhnout bez spolupráce držitelů řidičských průkazů. Lidé  by tedy  měli přijít co nejdříve, tato doba je nejvhodnější. Fronty se netvoří a budou odbaveni do patnácti minut.

Je potřeba vzít v úvahu, že s blížícím se koncem termínu výměny dokladů bude narůstat počet klientů na registru řidičů a tím se bude prodlužovat také odbavovací doba.

Kde si mohu vyměnit  řidičský  průkaz?

Na určeném pracovišti obecního úřadu obce s rozšířenou působností nebo magistrátu města na území ČR (podle trvalého pobytu držitele řidičského průkazu). Konkrétně u obce s rozšířenou působností Třebíč lze  řidičský průkaz vyřídit na Městském úřadě Třebíč, Masarykovo nám. 116/6, odbor správních činností, oddělení řidičských průkazů. Telefony jsou 568 805 561 a 568 805 562. Aby žadatel ušetřil čas může se u MěÚ Třebíč objednat na určitou hodinu a den přes internet na web. stránkách www.trebic.cz. E-objednávání klientů, kde lze v části „úřad on-line“ zjistit, kdy je řidičský průkaz připraven k vyzvednutí. Podrobnější informace k výměně řidičského průkazu je možno najít i na web stránkách www.trebic.cz v sekci „Potřebuji si vyřídit“.

 

Co musím mít s sebou?

 

- „Žádost o vydání ŘP“- obdržíte na pracovišti obecního úřadu s rozšířenou působností

- platný doklad totožnosti ( občanský průkaz, pas)

- řidičský průkaz, kterému končí platnost

- 1 fotografie rozměru 3,5 x 4,5 cm  

                                     

Kdy mě bude řidičský průkaz vydán?

 

Vydat ŘP je možné do 20 dnů od podání žádosti bez poplatku, příp. do 5 pracovních dnů od podání žádosti po úhradě správního poplatku 500.-Kč. Do té doby zůstává původní doklad samozřejmě v platnosti, takže lze jezdit dál.


Kolik mě to bude stát?

 

Povinná výměna řidičského průkazu je osvobozena od správního poplatku, vyjma vydání ŘP ve lhůtě kratší, tj. do 5 pracovních dnů od podání žádosti. Správní poplatek 50.- Kč se hradí, dochází-li ke změně údajů, jako je např. změna příjmení, trvalého pobytu nebo dopsání titulu.

 

Pokud si žadatel řidičský průkaz v termínu nevymění vůbec a přijde na úřad později, zaplatí  50 korun za samotnou výměnu a i možnou  pokutu až do výše 30 000 korun za to, že nesplnil podmínku stanovenou zákonem.

Za jízdu bez platného dokladu hrozí i pokuta od policie. Na místě může dosáhnout až 2 000 korun.

Neplatný řidičský průkaz je dle zákona povinnost neprodleně vrátit poté, co skončí jeho platnost. Vrátit se musí rovněž řidičský průkaz po zemřelé osobě.

Pokud již někdo nehodlá usednout za volant, pak se může  řidičského oprávnění vzdát, což musí písemně oznámit obecnímu úřadu s rozšířenou působností a odevzdat řidičský průkaz. Řidičský průkaz je majetkem státu.

Od roku 2014 už bude v naší republice platit pouze jediný typ dokladů podle vzoru Evropského společenství.

Aktualizováno Sobota, 17 Březen 2012 15:09