Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Znáte ho z televize
Znáte ho z televize PDF Tisk Email
Pondělí, 20 Únor 2012 09:53

Zachycení nových trendů v energetice a jejich optimální uchopení je smyslem současných přednášek pořádaných Skupinou ČEZ v rámci jejího konceptu FUTUR/E/MOTION.  Semináře jsou určeny pro studenty z partnerských středních odborných škol s energetickými obory.

Po přednáškách v jihočeském Táboře, Chomutově a Brně se přednášející Brit Michael Londesborough přesouvá na Vysočinu. Konkrétně do Třebíče, do prostor Střední průmyslové školy, která sídlí na ulici Manželů Curieových. Zde proběhnou pro studenty této školy a studenty třebíčského gymnázia dvě přednášky v úterý 21. února v časech 11.00 a 12.45.

Michael Londesborough, který působí v České republice, je propagátorem čisté energie budoucnosti, vyrobené z obnovitelných zdrojů i atomu.

 

„Snažím se vždy studenty seznámit s využitelnými zdroji energie v duchu dnešní moderní doby. Pomocí jednoduchých experimentů jim ukazuji, v čem všem se energie skrývá a jak by ji bylo možné někdy v budoucnu využít. Pokaždé chci, aby odešli  z přednášky s celkovým přehledem o tom, co se může v budoucnu stát realitou. Obvykle se ještě jedná o aktivity, které stojí někde na počátkua než budou dotaženy do uspokojivého konce, budou vyžadovat hodně práce. Ale  je úlohou právě  této mladé generace, aby spoustu věcí dořešila, případně aby je předala k dotažení generaci další,“  poznamenal Michael Londesborough.

Jeho přednáška vychází ze seriálu Futuremotion, který vznikl za podpory Skupiny ČEZ a který odvysílala Česká televize. Studenti se tak během hodinového vyprávění, doplněného o několik zajímavých experimentů, dozvědí vše podstatné o takzvané chytré síti pro domácnosti, kterou nyní ČEZ vytváří ve Vrchlabí. Dále uslyší o elektromobilitě, ale i o využití větrné a solární energie a pochopitelně i té jaderné. „Málokdo asi ví, že palivo do reaktorů je neškodné, a to, co z něj zbude, pak dovedeme bezpečně uložit tak, aby nám neškodilo. Z pěti gramů paliva lze přitom vyrobit stejné množství energie, jako ze zhruba půl tuny uhlí.  A jednou z nejcennějších surovin, která v sobě skrývá obrovské množství uložené energie, je biomasa,“ říká britský vědec během svých přednášek v plynulé češtině.  

Pro udržitelnou budoucnost je podle něj velice důležité mít takové zdroje energie, které jsou kdykoliv po ruce. Proto je nutné umět energii efektivně uchovávat a vyrovnat tak poptávku s nabídkou. Vývoj levnější výkonné baterie s větší kapacitou a delší životností například umožní rychlý rozvoj elektromobility. Navíc uložená energie v bateriích umožní vyrovnat výkyvy v síti. Dobře fungující již nyní jsou přečerpávající vodní elektrárny. Když je zapotřebí vyrobit elektrickou energii, přečerpá se voda do horní nádrže a spustí se dolů přes turbínu, která vyrobí elektřinu.

„Další možností je vodík. Ten si můžete dokonce získat sami doma pomocí elektrolýzy. Elektrický proud rozloží vodu na vodík a kyslík, vodík pak můžeme stlačit, jímat a uchovávat pro pozdější využití, třeba pro hybridní automobily. I  elektřinu vyrobenou z větru můžeme uložit. Levná elektřina vyrobená mimo špičku stlačuje vzduch do podzemních nádrží, odkud je později hnán do plynové turbíny. Lze uložit i energii ze slunce, které dokáže přes den roztavit sůl na teplotu až 600 stupňů Celsia. V noci se toto teplo použije na vytvoření vodní páry, která pohání turbíny a ty vyrábějí elektrickou energii,“ přibližuje Michael Londesborough během přednášky možnosti efektivních akumulací energie.

Energetika, podobně jako i  dalších oborech podnikání, se výrazně změní. Změní se i její charakteristiky, neboť nadále bude převažovat především chytrost (inteligence), pružnost a předvídavost, a to ve všech jejích systémech. Změní se i ČEZ, a půjde o změnu generačního významu. K dosavadní stabilitě musí připojit větší pružnost a rychlé přizpůsobení. Velké zdroje doplní střední a menší zdroje, jež se propojí inteligentní sítí se zákazníky, kteří se stanou partnery určujícími podmínky v místě spotřeby a decentralizované výroby. Efektivní výroba, možnost akumulace energie a úspory přispějí k lepší ochraně životního prostředí. Nebude lehké takové záměry uskutečnit. Skupina ČEZ chce proto držet krok s nejnovějšími trendy vědy a výzkumu s cílem hledat nové komplexní řešení svého podnikatelského modelu. Směr, kterým se Skupina ČEZ vydá, je navržen v jejím konceptu FUTUR/E/MOTION. Více se o něm dozvíte na www.futuremotion.cz.   

 

Petr Spilka

Aktualizováno Sobota, 17 Březen 2012 15:06