Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Psychorelaxační místnost v Třebíči
Psychorelaxační místnost v Třebíči PDF Tisk Email
Čtvrtek, 16 Únor 2012 00:00

Zdravotně znevýhodnění žáci, kteří navštěvují Základní školu Třebíč na Cyrilometodějské ulici, i její internátní část na ulici Zahradníčkově mohou relaxovat v nové učebně smyslové výchovy. V kouzelné místnosti zvané snoezelen jsou děti vedeny k širšímu zapojení zraku, čichu a sluchu, což jim pomáhá, aby se uvolnily a dobře naladily. Odpočinek v příjemném prostředí, které má navodit pocit bezpečí a důvěry, podpořila Nadace ČEZ.

Ve čtvrtek 16. 2. v 9 hodin bude slavnostně zahájen provoz učebny smyslové výchovy na pracovišti školy Zahradníčkova v Třebíči. Tento speciálně vybavený prostor blahodárně působí na každého, kdo trpí stresem, úzkostmi nebo mnoha neuspořádanými vjemy. Zejména autistickým a mentálně postiženým dětem tato metoda přináší novou energii a vede k lepšímu soustředění při školní výuce.

 

Snoezelen v Třebíči je vybaven vodní postelí, polohovacími vaky umístěnými pod obloukem z optických vláken, houpačkou a zrcadly, v nichž se odrážejí různé světelné efekty. Mezi přístroje, které slouží k aromaterapii a muzikoterapii, patří například mlhová lastura (ultrazvuk ve spojení se světlem vytvářející mlhu), aromadifusér, což je malé zařízení vydávající vůni a zvuky (šum moře, tlukot srdce aj.), dále audio systém pro poslech relaxační hudby a nástroje z přírodních materiálů (shanti, djembe, čínský déšť).

 

„Díky schodolezu, jehož nákup Nadace ČEZ podpořila v roce 2010, se naše škola sice stala téměř bezbariérovou, ale stále nám chyběla relaxační místnost pro středně a těžce postižené žáky. Vsadili jsme na inspirativní smyslovou učebnu. Tým našich pedagogů ji navrhl a posléze ještě vylepšil o vlastnoručně vyrobené prvky, takže jsme na ni náležitě pyšní. Paní učitelka Zavadilová například ušila „baldachýn,“ nad který umístila 180 žárovek a vytvořila tak efekt hvězdného nebe,“ uvedl Milan Šelle, ředitel školy.

 

Na přístroje a vybavení v hodnotě 150 tisíc korun přispěla Nadace ČEZ v rámci projektu Podpora regionů. „Základní škola v Třebíči je velmi aktivní v hledání různých cest, jak rozšířit možnosti vzdělání svých handicapovaných žáků a jak jim vyučování zpříjemňovat. Jsme rádi, že jsme mohli tuto jejich snahu podpořit,“ říká Ondřej Šuch, ředitel Nadace ČEZ.

 

S novou koncepcí nalézáni duševní rovnováhy přišli v 70. letech minulého století dva nizozemští psychologové Ad Verheul a Jan Hulsegge. Dnes nachází tato terapeutická metoda ve světě řadu příznivců a snoezelen se využívá  jak u dětí s postižením, tak u dospělých a seniorů.

 

Jana Štefánková

Aktualizováno Sobota, 17 Březen 2012 11:29