Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč vede statistiku nezaměstnaných
Třebíč vede statistiku nezaměstnaných PDF Tisk Email
Pátek, 10 Únor 2012 00:00

Začátek každého roku je pro zaměstnance černou můrou. Půjdu po Novém roce do práce - nepůjdu? V Třebíči letos tak velký nárůst nezaměstnaných nebyl. Za leden stoupl počet o 3,9 %. To například sousední okres Znojmo je na špici, na čtvrtém místě s nárůstem o 10,9 %.

Dlouhodobě však je na Třebíčsku vysoká nezaměstnanost. V celostátním žebříčku figurujeme na 11. pozici s 13,3%, do první desítky chybí Třebíči jen desetinka. V počtu nezaměstnaných je to však skoro 8.000 lidí bez práce!

Naprostou špičku ale představujeme v počtu uchazečů na jedno volné pracovní místo. Třebíč vede s poměrem 60,1 uchazečů na 1 volné místo. Jsme jediný okres s více než šedesáti uchazeči. Toto číslo je děsivé.

 

Důvody? Samozřejmě, jsme okres se slabým průmyslem a prakticky bez nových možností vytvoření pracovních míst. Problém číslo jedna v samotné Třebíči neřeší ani radnice. Pokud se zájemce o investici najde, díky liknavosti radních raději odejde jinam. To se potvrdilo při jednáních z taiwanským výrobcem malých obrazovek. Raději rozšířil výrobu ve stávajících dvou závodech v ČR, u nás se zřejmě nesetkal s pochopením.

Podpora není ani z Kraje Vysočina. Poslední důležitou roli hraje Úřad práce. Zeptejte se firem z vašeho okolí, jak jim úřad práce pomáhá. Mnozí manažeři mi potvrdili, že než by požádali o pomoc úřad, raději to vyřeší po svém. Mnoho firem raději spolupracuje s Úřady práce z jiných okresů, hlavně pokud sídlí na okraji okresu a mohou toho využít.

O neochotě a byrokracii třebíčského úřadu kolují legendy. Firmy například vytipují uchazeče o místo, ale potřebují rekvalifikaci. Úřad jim přislíbí, že pokud se rekvalifikace uskuteční, uchazeče do ní zařadí. Poté se potenciální zaměstnavatel dozví, že kurz běží a jeho uchazeč v něm není! Někdy je tomu naopak. Známý vypsal žádost o místo pro určitou kvalifikovanou osobu. Z „pracáku“ mu chodili lidé s kvalifikací šička, kadeřnice, gymnazisti bez zaměření a další. Ne že by nezaměstnaní s jeho potřebnou kvalifikací na úřadě nebyli evidováni. Asi je jednodušší to brát, jak to jde pod ruku.

Jiný příběh, který mi vyprávěla jedna kolegyně ze spolku. Byla na konferenci, kterou pořádalo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Úřady práce tam prezentovali, jak spolupracují se spolky, sdruženími a podnikateli. Co všechno vymýšlí, aby se podpořil vznik nových pracovních míst a jejich udržitelnost. V době dotací a různých podpor toho bylo mnoho. Samozřejmě, z třebíčského úřadu se konference nikdo nezúčastnil. Na konci v bodě diskuze se dotyčná osoba přihlásila a pronesla úsměvnou větu o tom, že jen zírá co všechno dělají ostatní Úřady a o čem my v Třebíči nemáme ani ponětí.

Ono pokud se chce, tak to jde. Je to v lidech, říká se. Pokud začnou na Úřadě práce také pracovat, možná se i u nás dočkáme zlepšení situace, spokojenějších uchazečů o práci, firem a podnikatelů.

Jan Zeman

Aktualizováno Sobota, 17 Březen 2012 14:53