Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Postřižinská zabijačka Rotary
Postřižinská zabijačka Rotary PDF Tisk Email
Sobota, 10 Říjen 2009 14:12

Pivovarské zabijačky se v Dalešicích pořádají již několik let. Minulou sobotu však měla tato akce poněkud jiný ráz. Nejen proto, že ji pořádal třebíčský Rotary klub.

Výtěžek akce, nad kterou držel patronát guvernér distriktu Rotary International pro ČR a SR František Ryneš, byl věnován na celosvětové vymýcení dětské obrny.
Tato zákeřná nemoc, kterou jako první stát na světě zlikvidovalo na svém území tehdejší Československo již v roce 1960, mrzačí a zabíjí ještě dnes tisíce dětí, zejména v rozvojových zemích.
Společným úsilím se podařilo v drtivé části světa polio odstranit. Dnes se vyskytuje již jen na omezeném území v Asii, jmenovitě v oblasti, kde sousedí Indie, Pákistán a Afghánistán. Ohraničené ohnisko je ještě v muslimské části Nigérie, kde se obyvatelé dlouho bránili očkování z náboženských důvodů.

Hnutí Rotary věnuje od roku 1985 stovky miliónů dolarů na zakoupení očkovacích dávek a na organizaci očkovacích kampaní. Spolupracuje v této oblasti s mnoha vládními i nevládními organizacemi, např. WHO, Lékaři bez hranic a US Aid.

Velkou výzvou je pro rotariány v celém světě dar nadace Melindy a Billa Gatesových, která nadaci Rotary Foundation věnovala 255 miliónů dolarů s tím, že rotariáni sesbírají do roku 2012 dalších 200 miliónů dolarů. A tak Rotary kluby po celém světě pořádají humanitární akce na tento bohulibý účel. Jednou z nich byla i zmíněná postřižinská zabijačka.

A nutno podotknout, že se vydařila. Téměř 80 rotariánů z osmi českých klubů – od Karlových Var až po Břeclav - a jejich hostů z tuzemska, z partnerského RC Rothenburg v Německu i ze vzdálených Spojených států Amerických, mohlo ochutnat od rána do pozdní noci vepřové speciality, zapíjet je skvělým dalešickým pivem a neméně skvělým slováckým burčákem a jemnou slivovičkou.
Při ukázce kultovního filmu Postřižiny mohli účastníci srovnat stav pivovaru v době filmování a dnes. Odborný výklad poskytl spolumajitel pivovaru František Joura, člen Rotary klubu Třebíč. O vynikající kulinářský zážitek se postaral personál pivovaru v čele s panem správcem Urbanem a dobrou náladu, kromě nádherného počasí, podpořila dechová hudba Rouchovanka. A když se setmělo, začala netradiční pivovarská tancovačka. Proč netradiční? K tanci i k poslechu zahrál džezový orchestr ze Žďáru nad Sázavou.

Výtěžek vydařené zabijačky dosáhl dvaceti tisíc korun, které zúčastněné kluby poukáží na konto projektu Polio Plus. Ještě večer se pořadatelé rozhodli uspořádat obdobnou akci i v příštím roce. Možná se tak zrodila další pěkná tradice z dílny třebíčského Rotary klubu.


Text a foto: Tibor Szabo, sekretář RC Třebíč

 

Aktualizováno Pátek, 16 Říjen 2009 16:22