Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Nostrifikace v Kraji Vysočina
Nostrifikace v Kraji Vysočina PDF Tisk Email
Úterý, 07 Únor 2012 00:00

O uznání ukončeného vzdělání, neboli nostrifikaci, zažádalo na Vysočině za 11 let celkem 641 cizinců. Kraj doposud uznal 576 žádostí. Nejvíce se dle statistik uznávala studia z Ukrajiny a Mongolska, která dohromady představují 65 procent všech schválených žádostí. V seznamu uznaných vzdělání figurují na Vysočině už zápisy ze 14 zemí světa.

Od ledna roku 2001 přidělil zákon agendu nostrifikace, čili uznávání zahraničního vzdělání, krajským úřadům. Před tímto datem vyřizovaly žádosti školské úřady jako orgány státu. Krajský úřad Kraje Vysočina začal činnost fakticky vykonávat od 11. dubna 2001. Za uplynulých jedenáct let žadatelé předložili potvrzení o dokončení vzděláni ze 14 států.

 

  

 V minulém roce 2011 vyřídil Krajský úřad Kraje Vysočina kladně 16 žádostí o uznání zahraničního vzdělání, což představuje oproti roku 2010, kdy bylo podáno 28 žádostí, pokles. Předložené doklady byly loni nostrifikovány ve čtyřech případech jako základní vzdělání, v devíti případech jako střední vzdělání, z toho ve třech případech s výučním listem a v šesti případech s maturitou, a ve třech případech jako vyšší odborné vzdělání.

 

„Část žadatelů musí podstoupit nostrifikační zkoušku, ale pokud není dle školské zákona nutná, rozhoduje krajský úřad ve lhůtách pro vydání rozhodnutí podle správního řádu bez zbytečného odkladu, nejdéle do 30 dnů a ve složitých případech do 60 dnů,“ přiblížil Vít Krčál z odboru školství, mládeže a sportu.

Jitka Svatošová

 

 

Aktualizováno Sobota, 17 Březen 2012 14:57