Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč podporuje JE Dukovany
Třebíč podporuje JE Dukovany PDF Tisk Email
Pátek, 03 Únor 2012 08:20

Město Třebíč podporuje zachování Jaderné elektrárny Dukovany. Představitelé samosprávy budou usilovat o perspektivu provozu nejdůležitějšího zaměstnavatele v regionu.

Starosta Pavel Heřman a místostarosta Pavel Pacal se v pondělí 30. ledna zúčastnili setkání iniciativy „Energetické Třebíčsko“. Na zámku v Dukovany se sešli zástupci obecních a krajských samospráv, Energoregionu 2020, Okresní hospodářské komory a Západomoravské vysoké školy. Zúčastnily se také firmy. Jednání řídil senátor Vítězslav Jonáš. Cílem bylo naplánovat společný postup při prosazování budoucího provozu atomové elektrárny.

 

„Uzavření elektrárny by bylo katastrofou a znamenalo by naprostý kolaps ekonomiky v regionu. Třebíčsko dnes patří k oblastem, kde nezaměstnanost je vyšší než 12,5 procent. A to elektrárna funguje, zaměstnává lidi i firmy, které s ní spolupracují. Pokud by provoz skončil, tak si neumím představit, jakou kompenzaci by bylo nutno vytvořit, aby se kritický stav nějakým způsobem výrazně zlepšil. Závažná je skutečnost, že takovou situaci dosud nikdo neřeší a není na ni připraven,“ vyjádřil se starosta Pavel Heřman.

Účastníci setkání v Dukovanech přijali dokument s názvem „Memorandum o zachování a udržení provozu JE Dukovany“. Podle senátora Vítězslava Jonáše by nyní mělo následovat založení organizace.

Ivan Přibík

Aktualizováno Sobota, 17 Březen 2012 11:33