Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Vezmeš-li si mou dceru, sahibe,…
Vezmeš-li si mou dceru, sahibe,… PDF Tisk Email
Pátek, 27 Leden 2012 09:04

Jen co nový zastupitel Jaromír Barák (HZNR!, na obr. vpravo) složil na čtvrtečním zastupitelstvu přísahu zastupitele, zapojil se do diskuze. Hned na začátku tradičně rada informuje, čím se zabývala v době od jednání minulé schůze zastupitelstva.

Ekonom Jaromír Barák se pozastavil nad tím, že rada města chce vyhlásit tendr na úklid ulic, aniž by využila velmi účinného nástroje snížení ceny, elektronické aukce. Protože starosta Pavel Heřman (HZNR!) o tom zřejmě nic nevěděl, předal slovo k obhajování neobhajitelného svému zástupci Pavlu Pacalovi (Pro Třebíč).

Ten nejprve tvrdil, že to systém EZAK, který radnice za nemalý peníz koupila, neumí. Jenomže Barák je zkušený ekonom a tak mu nedalo námahu Pacala nachytat na švestkách. „I v té základní nejlevnější verzi to systém umožňuje,“ poskytl Pacalovi cennou informaci.

 

Ten se však nevzdával. Přišel s dalším, opět poněkud scestným argumentem. Nelze prý míchat výběrové při probíhajícím  tendru a aukci. Barák ho opět usvědčil. „Nové výběrové řízení, pokud vím, ještě nebylo vyhlášeno, proč tedy nevyužít možnosti aukce?“, upozornil místostarostu. Pak připojil krátké školení jak taková aukce probíhá.

Nejprve radnice stanoví zadávací podmínky. V nich je přesně specifikován předmět dražby, zajištění kvality i kvalifikace zhotovitele. Po tomto prvém kole se vyloučí uchazeči, kteří podmínky nesplnili. Pak následuje druhé kolo, kde už se licituje pouze cena. „Uchazeči o sobě neví, na monitoru se jim objeví, jaká je aktuální cena nejnižší nabídky. Tuto cenu pak můžou svou nižší nabídkou podkročit. Vítězí ten, kdo v dané časové lhůtě nabídne nejnižší cenu. „Dají se tak ušetřit až desítky procent z vyvolávací ceny,“ objasnil účel aukcí Barák.

Ovšem házel pouze hrách na zeď. Pacal diskuzi uzavřel s tím, že se úklid pro dražbu nehodí, a že prý dobře ví, proč Barák o aukcích záměrně mluví. Tím ovšem jen potvrdil silné podezření, že výběrové řízení bude někomu „ušito na míru“.

Další diskuzi vyvolal bod „Zpráva o čerpání prostředků z investičního úvěru“. I tady byl Jaromír Barák velmi nespokojen. „Jde o naprosto nezodpovědné plýtvání finančními prostředky,“ tvrdil a jmenoval příklady. Nepotřebný kruhový objezd v borovinském SOHO, když je ve městě mnohem více daleko potřebnějších křižovatek. Nová lávka u pošty je také zbytečná, mohla se mnohem levněji opravit dosavadní. Dostavba Laguny může počkat až bude příjem města zase stoupat. „Chováte se tak, že když jsou úvěrové peníze, tak se prostě utratí. Připomíná mi to televizní reklamu na bankovní produkty. Když si vezmeš moji nejstarší dceru, sahibe, dám ti pole. Naftová pole. Když si vezmeš i moji druhou dceru, sahibe, dám ti stáje. …“ použil trefného příměru nový zastupitel.

Dvouhodinová diskuze se rozpoutala kolem deficitního rozpočtu města. O tom podrobně později

František Ryneš

Aktualizováno Sobota, 17 Březen 2012 10:35