Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Grant Oranžová učebna
Grant Oranžová učebna PDF Tisk Email
Čtvrtek, 26 Leden 2012 00:00

Moderní vybavení učeben fyziky a přístroje, které učitelé v těchto třídách potřebují, nejsou na českých školách samozřejmostí. Projekt Oranžová učebna to změnil již na 46 školách a v letošním roce přibydou další. O peníze na nákup vybavení, interaktivních tabulí a moderních výukových pomůcek mohou žádat všechny základní, střední a vyšší odborné školy. Žádosti přijímá Nadace ČEZ do 29. 2. 2012.

Fyzika vyvolává v mnoha žácích a studentech zbytečné obavy. Často za to může způsob výuky, kdy se děti učí nazpaměť vzorečky, kterým nerozumí. Přitom memorování k pochopení přírodovědných předmětů moc nepomáhá. Co naopak zvládnutí učební látky usnadňuje a děti baví, jsou názorné ukázky a experimenty.

„Nadace podporuje kvalitní vzdělávání v oblasti přírodních věd a techniky. Žáci, které fyzika v dětství odradila, si k ní pak těžko hledají vztah. Přitom se nabízejí možnosti, jak děti při výuce nadchnout. Mám radost, že to školám můžeme usnadnit,“ uvedla Bohdana Horáčková, místopředsedkyně správní rady Nadace ČEZ.

 

Na Vysočině a v Jihomoravském kraji se podařilo díky Nadaci ČEZ prostřednictvím žadatele - sdružení Energoregion 2020 (sdružení 128 obcí regionu elektrárny Dukovany) vybavit během tří let 53 multimediálních učeben na zdejších základních školách. Nadace ČEZ vstoupila do projektu částkou 7 milionů korun, spolupodíl obcí a měst činil 2,5 milionu korun.

„Bez prostředků Nadace ČEZ by nebylo dosažitelné zřídit takto moderně vybavené třídy ve venkovských školách. Obzvláště ne v dnešním nepřejícím období finanční krize.“ Komentoval událost zřízení multimediálních tříd pan Vladimír Měrka, předseda sdružení Energoregion 2020 a starosta města Náměšť nad Oslavou v jedné osobě.

Dalšími oranžovými učebnami disponují žáci a učitelé na Střední průmyslové škole a Gymnáziu v Třebíči, na Základní škole v Kuřimi a Střední odborné škole ve Vyškově.

Grantové řízení Oranžová učebna vyhlašuje Nadace ČEZ jednou ročně. Přijímají se pouze žádosti v elektronické podobě. Tato forma žadatelům šetří čas i peníze za poštovné. Grant financuje např. audiovizuální vybavení, měřicí přístroje, demonstrační sestavy, žákovská pracoviště nebo bloky propojené středovým modulem s uloženými rozvody plynu, odpadů a vody. Příjemcem nadačního příspěvku se mohou stát školy a školská zařízení kategorie B (základní školy), C (střední školy) a E (vyšší odborné školy) podle klasifikace ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Podpora může dosahovat až 200 tisíc korun.

 

Daniel Novák

Aktualizováno Sobota, 18 Únor 2012 12:02