Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Plán elektronické bezpečnosti Kraje
Plán elektronické bezpečnosti Kraje PDF Tisk Email
Středa, 25 Leden 2012 06:59

Už od roku 2009 věnuje Kraj Vysočina intenzivní pozornost problematice elektronické bezpečnosti. O rok později krajská rada schválila Strategii elektronické bezpečnosti na roky 2010 – 2013. Její naplňování je spojeno s každoročním bilancováním a hodnocením jejího naplňování. Na definování cílů Strategie krajský tým spolupracuje např. také s krajským policejním ředitelstvím, centrálními institucemi nebo hospodářskou komorou, státním zastupitelstvím.

Každoroční akční plány pro naplňování Strategie jsou připravovány tak, aby aktivity z nich plynoucí zasáhli co nejširší cílovou skupinu. „Mezi nejohroženější skupiny patří děti a mládež, drobní  a střední podnikatelé a běžní uživatelé, kteří nemají dostatečné povědomí o hrozbách internetu a moderních online technologiích,“ upozorňuje Zdeněk Ryšavý, radní Kraje Vysočina pro oblast informatiky.

 

Mezi opatření, která jsou v plánu realizovat pro elektronickou bezpečnost 2012, patří např.:

v oblasti vzdělávání organizace odborného semináře pro členy funkčního lektorského sboru, pro další odborníky a následně pro širokou veřejnost a spolupráce s projektem i-Bezpečná škola, který realizuje Vysočina Education.

V oblasti monitoringu ve spolupráci s odbornými firmami je nutno zajistit propagaci aktivit ke zvýšení povědomí občanů a vybraných cílových skupin o aktivitách v oblasti e-bezpečnosti.

V oblasti propagace a medializace je to propagace značky Kraj Vysočina Doporučuje pro bezpečný internet, dokončení navigačního portálu elektronické bezpečnosti kraje – Kam se obrátit s problémy a uskutečnění propagační kampaň k problematice e-bezpečnosti mimo jiné se zaměřením na bezpečné používání elektronických systémů v oblasti zdravotnictví.

V oblasti podpory drobným a středním podnikatelům proběhne školení pro prodejce HW a SW na Vysočině a definování minimálního standardu elektronické bezpečnosti pro drobné a střední podnikatele.

Na zvyšování elektronické bezpečnosti a především osvěty s tím spojené Kraj Vysočina ročně vynakládá cca 400 tis. korun.

 

Josef Pokorný

Aktualizováno Sobota, 18 Únor 2012 12:03