Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Průtah Třebíčí zvýší kapacitu
Průtah Třebíčí zvýší kapacitu PDF Tisk Email
Pátek, 13 Leden 2012 08:39

Podstatným způsobem má vzrůst kapacita třebíčského průtahu, který byl velmi nešťastně za minulého režimu situován do centra města. Za oběť „Kotíkovu řádění“ padla téměř celá ulice Na Potoce a spolu se stavbou autobusového nádraží i nádherná čtvrť Stařečka. Průtah, zejména v úseku Bráfovy ulice, již dávno nevyhovuje a způsobuje každodenní dopravní kolaps. To se má podle vedoucího odboru dopravy Aleše Kratiny během třech let zásadně změnit.

Město nechalo zpracovat příslušnou studii, která počítá například s rozšířením počtu jízdních pruhů na Bráfově třídě na tři, a to v úseku od Masarykova náměstí až po vlakové nádraží, odkud zhruba polovina aut odbočuje směrem na Znojemskou ulici. U evangelického kostela vznikne odbočovací pruh k zimnímu stadionu. Odbočovací pruh vznikne i na Komenského náměstí směrem k parkovišti a autobusovému nádraží. Vozovka se rozšíří o půl až tři čtvrtě metru. Tyto změny zahrnují i úpravu dopravního značení.

 

Poněkud překvapivě studie nepočítá se vznikem kruhového objezdu před gymnáziem. Podle Kratiny by to bylo příliš nákladné a „kruháči“ by za oběť padla i část městské zeleně před gymnáziem (viz foto). Ani kruhová křižovatka u úřadu práce ze stejného důvodu není aktuální, problém by zde byl navíc i se souladem světelné signalizace. Pravděpodobně však dojde ke snížení počtu přechodů pro chodce, které jsou na trase nelogicky rozmístěny v nepřiměřeném počtu.

O studii již ví Ředitelství silnic a dálnic, nemá k ní vážnější námitky. Už letos zahrnou do rozpočtu přípravné práce a hotovo by mohlo být do tří let. Celkové náklady by podle Kratiny neměly přesáhnout dvacet miliónů korun. Výsledkem bude podstatné zkrácení front automobilů v době špiček. Nezbývá než doufat, že realizace této stavby neodsune do nekonečna plánovaný jižní obchvat Třebíče.

František Ryneš

Aktualizováno Sobota, 18 Únor 2012 12:09