Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Nové občanské průkazy
Nové občanské průkazy PDF Tisk Email
Pátek, 13 Leden 2012 00:00

V souvislosti s novelou zákona o občanských průkazech došlo od 1. ledna 2012 ke změně způsobu zpracování agendy občanských průkazů (dále „OP“). Žádosti o nový občanský průkaz jsou pořizovány pouze elektronicky ve fotokabinkách, tj. ve stejných kabinkách, kde se podávají i žádosti o  cestovní pas,  obě agendy se sloučily. Proto pokud je objednávkový systém přes internet na občanské průkazy již zaplněn je nyní možné se na  vyřízení občanského průkazu objednat  i přes agendu cestovních dokladů a naopak.

O občanský průkaz lze požádat na obecním úřadu s rozšířenou působností, tzn. na Městském úřadu Třebíč, odbor správních činností nebo na jiných úřadech obcí s rozšířenou působností v rámci ČR. O občanský průkaz nelze již od 1.1.2012 požádat na matričních úřadech jako doposud, např. v Hrotovicích, Jaroměřicích nad Rokytnou, Budišově, Okříškách atd.

 

Doba vyřízení  žádosti o nový občanský průkaz je na úřadě časově náročnější. Žadatel nepředkládá již písemnou žádost,  tato se vyhotoví elektronicky přímo  na místě včetně ověření potřebných údajů dle předloženého platného občanského průkazu, popř. dalšího dokladu osvědčujícího totožnost občana, např. platného cestovního dokladu. Dále se navíc kromě fotografie občana pořizuje jeho elektronický podpis  a při vydání občanského průkazu si žadatel zadává čtyřmístný až desetimístný bezpečnostní osobní kód, který slouží k autentizaci při elektronické identifikaci držitele občanského průkazu při komunikaci s informačními systémy veřejné správy. 

 

Vydávají se 2 typy občanských průkazů:

 

-         Občanský průkaz se strojově čitelnými údaji – bez poplatku

-          Občanský průkaz se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem  - po zaplacení správního poplatku 500 Kč (do el.čipu se zapisuje číslo občanského průkazu a dále lze zapsat údaje, jejichž zápis a rozsah stanoví zvláštní právní předpis. V současné době existuje pouze jeden zvláštní předpis, a to zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu, tzn., že na čip lze umísti i el. podpis. S datem ukončení platnosti OP je rovněž ukončena platnost údajů, které obsahuje čip).

 

-         K podání žádosti o nový OP není třeba žádost ani fotografie

 

-         podání žádosti o vydání nového OP nejdříve ve lhůtě 30 – 60 dnů před skončením platnosti původního občanského průkazu

 

 

-         Kdy lze vydat OP na žádost občana, je-li dosavadní OP ještě platný?

Pouze v následujících případech: 

-         dopsání titulu

-         výměna stávajícího typu OP za občanský průkaz se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem- správní poplatek 500,- Kč

 

     Občanský průkaz lze na žádost vydat i občanovi mladšímu 15 let  s platností na 5

     let (žádá zákonný zástupce) - správní poplatek 50,- Kč

 

    Občanský průkaz je povinen mít občan, který dosáhl věku 15 let a má trvalý pobyt

    na území České republiky  (nejlépe požádat až dosáhne věku 15 let).

    Občanský průkaz se vyhotoví s platností na 10 let (je bez správního poplatku).

    Pro vydání prvního občanského průkazu není od 1.1.2012 stanovena již povinnost

    předkládat Osvědčení o státním občanství ČR, tento doklad bude vyžadován

    pouze v případech důvodných pochybností o státním občanství.

     

     Překračování státních hranic na OP se strojově čitelnými údaji

Občanské průkazy se strojově čitelnými údaji lze nyní nově použít k přechodu státních hranic i do zemí bývalé Jugoslávie, i když nejsou státy Evropské unie, Jedná se o Bosnu a Hercegovinu,  Černou Horu, Srbsko, Chorvatsko, Makedonii a Albánii. Doporučuje se však před odjezdem toto ještě  ověřit na web.  stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR a na příslušném Zastupitelském úřadu země kam chce občan vycestovat.

Aktualizováno Úterý, 31 Leden 2012 07:59