Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy VÁNOCE JSOU GENERÁTOR ODPADŮ
VÁNOCE JSOU GENERÁTOR ODPADŮ PDF Tisk Email
Neděle, 01 Leden 2012 07:09

PO VÁNOCÍCH PŘIBYDE AŽ 2 000 TUN ELEKTROODPADU

Vánoce jsou snad největším generátorem odpadů v roce. Ze zkonzumovaného jídla a pití zbydou v České republice tuny plastů či skla a ze záplavy dárků hory papíru, které by pokryly více než 1 000 fotbalových hřišť. Tento odpad jsou ale Češi zvyklí třídit. Horší je to s elektroodpadem – toho podle neziskové společnosti ASEKOL po Vánocích přibyde až 2 000 tun.

Elektronika patří mezi nejfrekventovanější dárky a nákupem nového spotřebiče se nahrazuje ten starý, který většinou končí někde ve skříni nebo hůře v popelnici. Nejčastěji se jedná o mobilní telefony, drobné spotřebiče, televize a elektronické hračky. ASEKOL odhaduje hmotnost přírůstku elektrospotřebičů o Vánocích až na 2 000 tun. Už tak přitom téměř třetina českých domácností disponuje nějakým nepoužívaným či nefunkčním spotřebičem.

 

„V českých domácnostech se nalézá velké množství vyřazené elektroniky, jejíž hmotnost lze odhadovat až v desítkách tisíc tun. Je třeba si uvědomit, že jejich recyklací by se daly ušetřit  přírodní zdroje, které by jinak byly použity k výrobě nových spotřebičů,“ přibližuje situaci Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

Přitom možnost odevzdání elektrospotřebiče se pro občany stále zjednodušuje. Hana Ansorgová vysvětluje: „Kromě tradiční sítě sběrných dvorů, kde mohou lidé odevzdávat větší spotřebiče jako například televize nebo počítačové monitory, nabízí ASEKOL v Kraji Vysočina i širokou síť červených stacionárních kontejnerů. Tyto nádoby jsou umístěny vedle dalších barevných kontejnerů určených pro třídění plastu, papíru nebo skla,“ vysvětluje Ansorgová. V Třebíči je takový kontejner umístěn na Komenského náměstí, před obchodními domy "Septik".

ASEKOL inicioval vznik samostatných kontejnerů na elektro jako první v Evropě. Snahou je zejména usnadnit a přiblížit lidem možnost správného třídění vysloužilých spotřebičů. Do červených kontejnerů, kterých je v současné době v Kraji Vysočina 131, patří baterie a drobná elektrozařízení, jako jsou například kalkulačky, rádia, drobné počítačové vybavení, mp3 přehrávače, telefony a elektronické hračky. Mezi svátky navíc dobře poslouží, protože mnoho sběrných dvorů je v této době uzavřených.

„Lidé červené kontejnery hojně využívají, za což jim patří obrovský dík. Jen do konce listopadu roku 2011 se z kontejnerů v Kraji Vysočina vybralo téměř 42 tun drobného elektroodpadu,“ říká Ansorgová.

Další možností jsou menší nádoby, takzvané E-boxy. Lidé mohou nosit vysloužilé spotřebiče do více než 2 000 E-boxů, což jsou speciální nádoby na drobný elektroodpad umísťované na úřadech, ve firmách a dalších institucích.

Češi se sice ve třídění elektrospotřebičů zlepšují, ale situace stále není ideální. Recyklací se přitom zabraňuje úniku škodlivých látek, jako je rtuť nebo olovo, do přírody, a zároveň dojde k opětovnému využití až 80 % materiálů z každého zařízení. „Je potřeba usilovat o to, aby se třídění elektrospotřebičů stalo takovou přirozeností, jako třídění plastů, papíru a skla,“ uzavírá Ansorgová.

 

Jitka Dvořáková

Aktualizováno Úterý, 31 Leden 2012 08:02