Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Národní knihovna archivuje web Třebíče
Národní knihovna archivuje web Třebíče PDF Tisk Email
Sobota, 31 Prosinec 2011 06:35

Obsah oficiálních internetových stránek města Třebíče zůstane zachován pro budoucí generace. Lidé si i po desítkách let budou moci přečíst, co se kdysi na radničním webu psalo nebo prezentovalo. Národní knihovna České republiky si městský web vybrala k trvalému ukládání.

Výhodou internetu je jeho rychlost a aktuálnost. Na rozdíl od klasických tištěných médií však zůstává jeho nedostatkem pomíjivost, obsah internetu není jako celek trvale zachován. V případě stránek města Třebíče www.trebic.cz je tomu jinak. Národní knihovna je spolu s jinými městy bude trvale ukládat.

 Oddělení archivace webu zařadilo od letošního roku třebíčské stránky do reprezentativního vzorku českého webu s cílem jejich dlouhodobého uchování pro budoucnost. Důvodem pro zahrnutí do výběrového archívu českých webových zdrojů významných státních i soukromých institucí je potenciální historická, kulturní, výzkumná nebo jiná hodnota. Záznam o stránkách se stane součástí katalogu Národní knihovny a bude zařazen do České národní bibliografie.

Ivan Přibík

Aktualizováno Úterý, 31 Leden 2012 08:01