Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Střípky ze zastupitelstva
Střípky ze zastupitelstva PDF Tisk Email
Pondělí, 19 Prosinec 2011 00:00

Město Winklerovi nepromine nájemné

Bývalý majitel Hotelu Winkler požádal zastupitelstvo, aby mu prominulo nájemné ve výši 74 tisíc. Budovu hotelu totiž město prodalo v dražbě a bývalému provozovateli tak bylo znemožněno podnikání, i když nájemní smlouva je fakticky ještě platná. Rada města připravila „po maškovsku“ dvě varianty. Nájemné odpustit a nájemné neodpustit. I tuto praxi minulého vedení radnice současný starosta Pavel Heřman (HZNR!) kritizoval, protože při neschválení ani jednoho usnesení může dojít k právní neurčitosti. Stalo se tak při odpouštění pokuty firmě Lima Real za nedodržení termínu kolaudace supermarketů. A přesně k tomu také ve čtvrtek došlo. Neprošlo ani jedno usnesení. „Potom platí nájemní smlouva a pan Winkler bude muset zaplatit,“ vysvětlil kuriózní stav vedoucí odboru Pavel Kraus.

 

Koupili nepotřebnou kotelnu

Kotelnu K 7 na Mládežnické ulici před několika lety od města koupila společnost TTS podnikatele Richarda Horkého za 400 tisíc korun. Pod pokutou 100 tisíc se zavázala, že v budově vybuduje garážová stání. Objekt však léta pronajímala a ke stavbě garáží se nechystala. Nyní přiznala barvu. Garáže s konečnou platností stavět nebude. Přišla s chytrým řešením.

Prodá bývalou kotelnu městu zpět za stejnou cenu, od které se odečte pokuta, tedy za 300 tisíc. To se některým zastupitelům nelíbilo. Město jednak kotelnu nepotřebuje a podle Pavla Pacala (Pro Třebíč) by se jí stejně opět pokusilo prodat. Jenomže cena nemovitostí je nyní mnohem níže, než při prodeji TTSce. A tak starosta Heřman přispěchal s kuriózním důvodem nevýhodné transakce. Město prý chce zabránit tomu, aby tam nový nabyvatel nezřídil hospodu, která by mohla rušit noční klid. Zastupitel Vašíček (ČSSD) v tom vidí nebezpečný precedent. Opravdu bude město kupovat všechny volné nemovitosti, aby zabránilo zřízení restaurací?

 

Změny územního plánu

Zastupitelé schválili dvě změny územního plánu, podle kterých bude možno stavět rodinné domy i tam, kde se to dříve nesmělo. Město tak chce rozšířit možnosti, kde v budoucnu bude možno stavět a zároveň upřesnilo, kde mohou být i bytové domy. Radost budou mít zejména někteří privátní majitelé půdy na okraji Třebíče.

 

Zastupitelé vystavili radě bianco šek

Rada města bude moci do konce roku schvalovat přesuny v rozpočtu bez toho aby se zeptala zastupitelů. A to v neomezené výši!!! Od Nového roku bude mít tuto možnost omezenu jedním miliónem korun až do února, kdy se snad podaří schválit rozpočet. Protože však ještě schválen není, bude město hospodařit, na rozdíl od Náměště, Moravských Budějovic a třeba i Jihlavy, podle rozpočtového provizoria.

 

Koncepce sportu prošla jen těsně

Na pořadu bylo schválení inovované směrnice o Koncepci sportu (a volnočasových aktivit). Zastupiteli Vašíčkovi se nelíbilo, že podle ní ostrouhá fotbal, který dostane mnohem nižší částku, než sportu takového významu přísluší a procentuelní krácení proti loňsku je větší než u jiných sportů. Naopak preferovány jsou, samozřejmě kromě hokeje, hlavně atletika a baseball. Zdá se, že kritéria jsou některým sportům šita na míru.

Koaliční zastupitelé však návrh rady prohlasovali minimální většinou čtrnácti hlasů, když nepřítomného Daneše Burketa (Pro Třebíč) „vypároval“ Bohumil Bobek (KDU-ČSL). Ostatně Bobek koalici pomáhal i při jiných hlasováních, kdy hrozilo, že koalice narazí. Ale o tom později.

František Ryneš

Aktualizováno Čtvrtek, 05 Leden 2012 13:57