Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Historicky nejvyšší rezerva rozpočtu kraje
Historicky nejvyšší rezerva rozpočtu kraje PDF Tisk Email
Středa, 14 Prosinec 2011 07:54

Kraj Vysočina bude příští rok hospodařit s rozpočtem ve výši 8,126 miliardy korun. „Rozpočet je opět, stejně jako loni, přísně úsporný, vyrovnaný a počítá s největší rezervou v historii kraje ve výši 260 miliónů korun,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast financí Vladimír Novotný. Podle Novotného je rozpočet Vysočiny opět nastaven spíše pesimisticky a kopíruje daňové příjmy kraje z roku 2006. V roce 2012 je počítáno s výdaji ve stejné výši, jakou činí zdroje rozpočtu.

V novém rozpočtu ponechalo vedení kraje velkou nerozdělenou rezervu 260 milionů korun. "Předpokládáme, že budeme muset řešit některé problémy ve zdravotnictví a sociálních službách. Obavy máme také ze zvyšujícího se tlaku státu na samosprávy a jejich rozpočty," vysvětlil Novotný. Další potíže by podle něj mohly vzniknout i kolem plnění příjmů z DPH.

 

Největší díl v novém krajském rozpočtu Vysočiny zaujímají tradičně přímé výdaje v krajských a obecních školách; stát by na ně měl, stejně jako loni, do kraje poslat skoro 3,7 miliardy Kč. O rozdělování těchto peněz však krajská samospráva nerozhoduje. Na dopravu, která je druhou největší krajskou výdajovou kapitolou, je příští rok vyčleněno skoro 1,5 miliardy Kč; tato částka je v meziročním porovnání o jedno procento nižší.

Miliardový rámec úvěru u EIB vyjednalo už minulé vedení kraje. Půl miliardy Kč z něj padlo na opravy silnic v letech 2006 a 2007. Loni se krajští zastupitelé dohodli na tom, že využijí i další část úvěru. Bylo využito 125 milionů Kč na modernizaci nemocnice a středních škol v Chotěboři a Moravských Budějovicích a na dopravní stavby.

„I přesto, že neočekáváme příliš daňově příznivý rok, připravujeme další investice, chceme kraji pomoci se zaměstnaností a krajské investice jsou jednou z cest. Zahájíme např. stavbu emergency pro Nemocnici Havlíčkův Brod a také pro Nemocnici Nové Město na Moravě za řádově desítky milionů korun, dále také rekonstrukci objektu SUPŠ Jihlava s depozitáři za téměř 100 mil korun nebo dokončíme přístavbu Domova pro seniory Ždírec za 60 miliónů korun,“ uvedl konkrétně Vladimír Novotný.

Až 40 miliónů korun je připraveno k přerozdělení v rámci grantových programů Fondu Vysočiny. Jde o další zdroje, které mají pomoci samosprávám a neziskovým organizacím z regionu. Z dalších větších dotací je zachován Program obnovy venkova ve výši 69 milionů korun, dotace na drobné vodohospodářské akce ve výši 42 milionů korun, dotace na hospodaření v lesích ve výši 22,5 miliónů korun a další miliony půjdou na požární ochranu a podporu kulturních aktivit a záchranu památek. Suma krajských dotací „určená obcím“ se bude pohybovat nad hranicí 165 miliónů korun.

 

Anna Krištofová

Aktualizováno Čtvrtek, 05 Leden 2012 13:54