Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy V Třebíči postavili vánoční strom
V Třebíči postavili vánoční strom PDF Tisk Email
Úterý, 29 Listopad 2011 00:00

Na Karlovo náměstí v Třebíči nechalo město v pondělí 28. listopadu postavit tradiční vánoční strom. Tentokrát je to jedle ze sídliště ve čtvrti Horka-Domky.

Transport jehličnanu proběhl bez větších komplikací. Podobně jako v předchozích letech zvolila radnice i letos strom, který splňuje estetické požadavky a současně je na svém nevhodném stanovišti určen k nutnému skácení. Vybraná jedle pochází z Harmannovy ulice, kde rostla v těsné blízkosti panelového domu a nad inženýrskými sítěmi. Protože stínila okna bytů v nižších patrech, souhlasila s jejím odstraněním většina obyvatel domu. Strom má u paty obvod kmene 169 centimetrů a výšku přes 20 metrů. Jedná se o severoamerický druh s názvem jedle obrovská (Abies grandis), který se v Evropě pěstuje jako okrasný. Ve své domovině dosahuje v příznivých podmínkách výšky až 80 metrů.

 Pro vánoční strom používá radnice od loňského roku nový styl osvětlení. Výzdobu tvoří bílá LED světélka v podobě tzv. světelných závěsů a světelných rampouchů.

Vánoční strom na Karlově náměstí slavnostně rozsvítí Mikuláš za pomoci andělů a čertů v pondělí 5. prosince 2011 v 17:00 hodin. Městské kulturní středisko připravilo pro rodiče s dětmi Mikulášskou nadílku. V programu je připravena pohádka v podání divadelního souboru Ampulka Třebíč.

Ivan Přibík

Aktualizováno Středa, 14 Prosinec 2011 15:02