Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Na podporu jaderné elektrárny
Na podporu jaderné elektrárny PDF Tisk Email
Pondělí, 07 Listopad 2011 09:56

V Třebíč vzniká zájmové sdružení právnických osob, které chce aktivně podporovat provoz jaderné elektrárny po roce 2015, kdy končí na některých blocích povolení k provozu. A nejen to. Chce se aktivně zasazovat o dostavbu tzv. pátého bloku JE Dukovany.

Zájmové sdružení mají v prvé fázi tvořit Město Třebíč, Hospodářská komora Třebíč a Západomoravská vysoká škola. „Je jen vhodné, aby se postupně přidaly i další subjekty, například svazek obcí, nebo ostatní obce v okolí JE Dukovany,“ vítá tuto iniciativu senátor Vítězslav Jonáš (ODS), z jehož podnětu sdružení vzniká. Na dnešní schůzce má dojít k nejen k založení sdružení, ale i ke schválení stanov a ostatních potřebných dokumentů.

Bezprostředním popudem k založení sdružení je nevyjasněná budoucnost EDU. „Je to běh na dlouhou trať,“ říká senátor Vítězslav Jonáš.

 „Prodloužit životnost za rok 2025 je velmi málo pravděpodobné. Cítím velký tlak na to, aby se prodloužení provozu v roce 2015 nevydalo na deset let, jak jsme byli zvyklí, ale na mnohem kratší dobu. Asi by to tak dopadlo, netají se tím ani ředitelka ÚJB Dana Drábová. Dostavba Temelína, která by proběhla jako první, by tlačila termín stavby 5. bloku EDU až někam za ukončení provozu stávajících bloků v Dukovanech. To je pro mne nepřípustné,“ tvrdí senátor Jonáš.

Jestli má dojít k rychlé dostavbě dukovanské jaderky, musí táhnout všichni za jeden provaz. Občané, obce, odbory. Jonáš má domluvenou schůzku s premiérem Nečasem, kde ho chce informovat o rizikách neřešení tohoto závažného problému.

František Ryneš

Aktualizováno Pátek, 18 Listopad 2011 16:19