Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Poněkud drahá lávka. Zbytečně
Poněkud drahá lávka. Zbytečně PDF Tisk Email
Pondělí, 07 Listopad 2011 00:00

Výstavba nové lávky přes řeku Jihlavu spěje rychle k závěru. Obyvatelé Třebíče po ní budou moci začít chodit už příští týden. Na kontrolním dni ve čtvrtek 3. listopadu oznámil zhotovitel stavby, firma Edikt, že lávka bude předána do předčasného užívání od středy 9. listopadu. Důležitá pěší trasa spojující obě části Soukenické tak bude znovu obnovena.

Práce na stavbě nové lávky byly zahájeny v druhé polovině července. Město pro její výstavbu využilo právě probíhající protipovodňovou rekonstrukci nábřeží, kterou realizuje státní podnik Povodí Moravy. Původní lávka pocházející z roku 1923 již přestala vyhovovat. Sloužila dlouhé desítky let a ocitla se na konci své životnosti. Vzhledem k technickému stavu bylo proto nutné postavit zcela novou.

 

Konstrukce a vzhled lávky byl projednán s památkáři i městským architektem. Nová lávka je pro chodce pohodlnější. Oproti staré je asi o půl metru širší. Podstatné je také to, že řeku přemosťuje mírně šikmo a na pravém břehu se napojuje přímo do Soukenické ulice. Novinkou je veřejné osvětlení, které na starém mostku chybělo a které chodcům od 9. listopadu poskytne větší komfort a bezpečí. Do konce listopadu pak zbývá završit ještě některé dokončovací práce, například obložení betonových pilířů kamenem nebo povrchy chodníku a schodiště do Hasskovy zahrady.

Celkové náklady na investiční akci přišly na necelých 13 milionů korun. Město Třebíč je plně hradilo ze svého rozpočtu.
Ivan Přibík

Aktualizováno Pátek, 25 Listopad 2011 09:43