Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třista tisíc na střechu zámku v Brtnici
Třista tisíc na střechu zámku v Brtnici PDF Tisk Email
Středa, 26 Říjen 2011 00:00

Rada Kraje Vysočina doporučila poskytnutí dotace ve výši 300 tisíc korun na odstranění havarijního stavu části Zámku Brtnice. Krajská mimořádná finančná pomoc je určena na opravu zámecké střechy, která se koncem září zřítila. „ Z důvodů havárie střechy a zatékání do objektu jsme se rozhodli, stejně jako v minulosti u jiných kulturních památek v kraji, v případě nepředvídatelné havárie, finančně pomoci,“ okomentoval rozhodnutí Vladimír Novotný, náměstek hejtmana Kraje Vysočina.
Zámek v Brtnici, přezdívaný také moravskými Hradčany, patří mezi významné kulturní památky v Kraji Vysočina. Původní sídlo rodu Valdštejnů představuje rozsáhlý objekt tvořený zámeckými budovami s opevněným gotickým hradem. Několikaleté spory o vlastnictví areálu způsobily zdevastování a zchátrání této památky. Z důvodu napadení střešní konstrukce hnilobou a dřevomorkou došlo v září 2011 k jejímu zřícení a dochází k silnému zatékání.

„Stejně jako Zámek v Brtnici jsme v minulosti podpořili, a tak vlastně přispěli k jejich záchraně,, další kulturní památky, mezi které patří například kostel svatého Václava ve Světlé nad Sázavou, nebo kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené Hoře. Celkem Kraj Vysočina poskytl na tyto situace 380 tisíc korun,“ uzavřel náměstek Vladimír Novotný s tím, že peníze za opravdu střechy Zámku v Brnitci budou poskytnuty zpětně po prokázání vynaložených nákladů.

Aktualizováno Čtvrtek, 03 Listopad 2011 20:36