Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Zastávky s kasselským obrubníkem
Zastávky s kasselským obrubníkem PDF Tisk Email
Sobota, 22 Říjen 2011 08:22

Radnice buduje v těchto dnech novou autobusovou zastávku v Koželužské ulici. Je to poprvé, kdy bude v Třebíči využit speciální stavební prvek, tzv. kasselský obrubník.

Moderní a pohodlnou zastávkou MAD se stane ta, která se nachází před bývalou továrnou Bopo ve čtvrti Borovina. V souvislosti s úpravou křižovatky z Koželužské ulice do areálu Bopo staví odbor dopravy městského úřadu i zastávku „Borovina – Bopo“ ve směru do centra. Technickým prvkem a současně novinkou v Třebíči, která zabezpečí cestujícím, vozíčkářům a kočárkům pohodlný nástup a výstup do nízkopodlažních autobusů, je speciální obrubník, tzv. kasselský.

Internetová encyklopedie Wikipedia popisuje obrubník takto: „Kasselský obrubník je stavební prvek určený k použití v autobusových a trolejbusových zastávkách. Název má podle německého města Kassel, kde byl vyvinut.

Prefabrikované obrubníkové dílce jsou tvarovány tak, že zasahují i do okraje vozovky zastávky a tvoří v ní žlábek, který vede kola autobusu co nejblíže k nástupní hraně. Samotná nástupní hrana je zaoblena tak, aby odvalováním kola nedocházelo k poškozování pneumatik. Tato úprava má usnadnit, aby autobus mohl bezpečně zajet co nejtěsněji k hraně nástupiště. Obrubník zároveň zajišťuje optimální výšku nástupiště, aby bylo co nejblíže úrovni podlahy nízkopodlažních autobusů. Tato úprava usnadní výstup a nástup například osobám se sníženou pohyblivostí (hlavně osob na invalidních vozících, starším lidem atd.) i cestujícím s kočárky, ale urychlí i odbavování ostatních cestujících.“

Ivan Přibík

 

 

 

 

Aktualizováno Čtvrtek, 03 Listopad 2011 20:34