Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Rozpočet Třebíče je připraven
Rozpočet Třebíče je připraven PDF Tisk Email
Pátek, 21 Říjen 2011 07:22

Zatím ve dvou variantách připravila třebíčská radnice rozpočet na příští rok. Jak už jsme si zvykli, bude jeho konečná varianta schválena až 26 ledna. Místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) to odůvodnil tím, že v prosinci ještě nebudou známa konečná čísla letošního roku, protože do poloviny ledna dobíhají platby. To prý ovlivní i příští rozpočet, tak chtějí se schválením počkat. „Letošní rozpočet by tedy v prosinci nešlo „vynulovat“, tvrdil Pacal.

Návrh rozpočtu existuje ve dvou variantách. První je zpracována s předpokladem, že nedojde k další hospodářské krizi. Druhá varianta naopak s krizí počítá.

Provozní náklady města v příštím roce dosáhnou 453 miliónu korun, což je o 36 miliónů méně, než je letošní předpoklad. Úspory má být dosaženo jednak nižšími náklady na městskou dopravu (o 15 miliónů), dalších 5 miliónů se ušetří tím, že informatiku si město bude dělat samo a ne pracovníky cizí firmy, jak tomu bylo za Uhra. Zbytek se ušetří z provozu radnice, přičemž mzdy mají být na stejné úrovni jako letos. „Letos již došlo ke snížení mezd o 10%, další snižování už nebude,“ slibuje Pacal.

Na příjmové straně radnice počítá s částkou 510 miliónů korun, je to o 12 miliónů méně, než předpoklad letošní ho roku.

 

Návrh rozpočtu byl sestaven na základě požadavků jednotlivých odborů městského úřadu. Zahrnuje třeba revitalizaci sídlišť i opravy kanalizací. Má se také od září otevřít jedna třída mateřské školy a jedna třída jeslí. Na dostavbu bazénu Laguna je pamatováno 35 milióny, i když celá dostavba bude za 70. „Původně to byl megalomanský projekt za 120 miliónů. Nechceme žádné extravagance, ale důstojný plavecký areál, aby nám občané nejezdili jinam,“ vysvětluje Pavel Pacal.

Dojde k rozšíření kamerového systému. V Židech má na pořádek dohlížet 5 nových kamer, kamery budou i na židovském hřbitově. Další plánovanou investicí je lávka v Poušově za autokempem, použije se však stávající základ. Zpřístupní se zámecký příkop včetně staré ledárny. Počítá se se zateplením šesti škol na základě žádostí z dřívějška. Pokročit se má i v revitalizaci Karlova a Komenského náměstí. Tento bod se však zdá být vzhledem k finanční náročnosti naprostou iluzí.

Podle Pacala je rozpočet koncipován jako střízlivý. Město má ovšem připravenou i záložní variantu pro případ prohloubení krize. Investice by se snížily proti letošku o 70 miliónů, dosáhly by 90 miliónů korun.

Rozpočet však bude v každém případě v příštím roce schodkový, vyrovnán, tak jak tomu bude i letos, jen díky „zapojení“ dvousetmiliónového úvěru. Prý se z něho ještě v letošním roce použije „jen“ 120 miliónů. „V příštím roce použijeme zbytek,“ vysvětluje Pacal. Vysvětlení je poněkud zvláštní. Město prý má dostatek volných prostředků na dlouhodobých účtech s úrokem vyšším, než je úrok z úvěru. „Byla by hloupost nevyužít výhodného úvěru,“ tvrdí.

Zpřesnění rozpočtu tedy bude až v polovině ledna. „S investicemi počkáme do února. Když se ukáže, že naše úvahy byly příliš optimistické, seškrtáme investice. Máme na to již plán, ale ten nezveřejníme,“ dodává.

Vytváření „pokladniček“ v podobě investic, o kterých se předem vědělo, že nebudou, byla taktika vedení Miloše Maška (ČSSD) a Ivo Uhra (ODS). Prakticky si pak mohli s výdaji celkem libovolně hrát. Stačilo nechat zastupitele schválit rozpočtové opatření s poukazem na to, že v rozpočtu na nové výdaje peníze jsou. To v minulém volebním období kritizoval zejména Pavel Heřman (HZNR). Teď se radnice chová úplně stejně.

Návrh rozpočtu projde finančním výborem a rozšířeným finančním výborem. Zastupitelstvo ho schválí koncem ledna.

František Ryneš             

Aktualizováno Pátek, 18 Listopad 2011 16:15