Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Polanku zavřou, Lagunu dostaví a zdraží
Polanku zavřou, Lagunu dostaví a zdraží PDF Tisk Email
Středa, 12 Říjen 2011 10:50

Před nedávnem jsme zveřejnili informaci o tom, že město chystá dostavbu plaveckého areálu Laguna. Nyní přinášíme další podrobnosti.

Potřebných 70 miliónů korun půjde kompletně na vrub města Třebíče „Uvažovali jsme i o financování stavby systémem PP (pozn. red. - soukromý investor, který pak má dílo v nájmu na desítky let a provozuje ho na vlastní náklady), jenomže to má své nevýhody. Občané by museli platit komerční vstupné,“ vysvětlil první zástupce starosty Pavel Pacal (Pro Třebíč). Doplnil, že město nechystá žádný megalomanský projekt, jak je tomu třeba  v Liberci. Spíše chce zabránit tomu, aby lidé nejezdili za koupáním jinam.

Potřebných 70 miliónů z rozpočtu města bude rozděleno do dvou let. Příští rok se má prostavět polovina této částky. Na rozdíl od předběžných spekulací se na financování nebudou podílet stávající nájemci, sdružení Yashica a TTS. Ti dostávají každoročně na provoz městskou dotaci ve výši 4,6 miliónu korun. Po dostavbě se dotace ještě asi o dva milióny zvýší. Navíc za provozování areálu na Polance si přijdou na další 2 milióny korun za rok.

 

„Až bude dostavěna Laguna, nepočítá se s dalším provozem Polanky. Hliníkové bazény východoněmecké provenience jsou v havarijním stavu. Budeme pak hledat nějaké jiné využití, třeba jako v Americe, kde jsou otevřené bazény s koupáním na vlastní nebezpečí,“ říká Pacal.

Po dostavbě Laguny se podstatně zvýší vstupné. Nyní návštěvník zaplatí 55 korun, za dva roky to bude dvojnásobek. Půjde-li se koupat celá rodina, může to udělat slušnou díru do rozpočtu. Doufejme, že provozovatel nachystá různé slevové „balíčky“, jak je tomu u našich jižních sousedů.

Areál Laguna nyní navštíví ročně asi 130 tisíc lidí. Polanku za krátký čas teplých měsíců zhruba 18 tisíc. Investice do vyhřívání by podle Pacala představovala 3 milióny korun a tedy se nevyplatí.

František Ryneš

Aktualizováno Čtvrtek, 03 Listopad 2011 20:30