Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíčský akvapark za sedmdesát miliónů
Třebíčský akvapark za sedmdesát miliónů PDF Tisk Email
Pondělí, 10 Říjen 2011 00:00

Chystaná stavba třebíčského akvaparku rozděluje zastupitele. Zatímco koalice o projektu mlčí a informace lze získat takříkajíc pokoutně, opozice bije na poplach. Investice na Laguně totiž bude nemalá. Bratru 70 miliónů korun. A to v době, kdy Třebíč má shodkový rozpočet, technicky vyrovnaný jen díky „zapojení“ dosetimiliónovému úvěru, dojednaného předchozím vedením města. Na jedné straně město prodává zbylé budovy a šetří po statisících spojením základních uměleckých škol. Na druhé straně buduje zbytečný "kruháč" v Borovině a novou předraženou lávku pro pěší u pošty. Způsob financování akvaparku je držen v tajnosti. Prý však bude odtajněn již tento týden. Delší dobu již ovšem probíhá řízení pro udělení stavebního povolení, stavba má začít v příštím roce.

A co vlastně Třebíč získá? Vedení radnice tvrdí, že velkolepost plánů opozici vyrazí dech. Vedle krytého bazénu Laguna vyrostou tobogány, vířivky a protiproudy a různé další vodní atrakce, jak je tomu třeba v Jihlavě, Liberci, Praze nebo v Laa. Chybět nebude ani velký adrenalinový tobogán, několik menších skluzavek, vodopády, jeskyně i divoká řeka, masážní supertrysky a velké whirlpooly.
Ale každý špás, tedy nákladný provoz, něco stojí. Ten třebíčský zaplatí občané. Vstupné by se mělo zvýšit ze současných 55 korun zhruba na dvojnásobek.

Třebíč na kontroverzní projekt nezískala, a pravděpodobně ani nezíská, žádnou dotaci. Od informovaných úředníků se nám podařilo zjistit, že hlavní tíhu stavby ponese město. Očekává se, že menší část ponesou soukromí investoři, hovoří se o současných nájemcích Laguny firmách TTS a Yashica. Ale všechno může být jinak. Z náznaků politiků lze usuzovat, že i v oblasti financování přikročili k překvapivému řešení. Nechme se tedy překvapit.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 24 Říjen 2011 08:14