Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Lima je konkurzu blíž
Lima je konkurzu blíž PDF Tisk Email
Pondělí, 28 Září 2009 14:15

Před časem jsme informovali o tom, že kauza Vídeňský rybník může mít další vývoj. Krajský soud v Brně zahájil insolvenční řízení s firmou Lima Real, a.s., která v roce 2006 koupila od města Třebíče lukrativní pozemky v lokalitě Vídeňský rybník a obratem je prodala obchodním řetězcům s nehorázným ziskem. Kdyby vedení třebíčské radnice prodalo pozemky na základě výsledků výběrového řízení, vynesl by prodej o desítky miliónů více. O podivné okolnosti transakce se zajímala Transparency International, která podala trestní oznámení. Případ šetřila i protikorupční policie (více čti v rubrice Kauzy). Návrh na konkurz podala znojemská firma Aventin. Lima Real jí totiž dluží 14 miliónů.

 

V insolvenčním návrhu majitel Aventinu dokládá, že právem požaduje po Limě přes 14 miliónů korun. Jedná se vrácení zálohy 10 miliónů korun na nákup pozemků v lokalitě Vídeňský rybník, který však Lima prodala někomu jinému. Další 4 milióny dělá úrok.

Městu Třebíč Lima Real dluží pokutu dalších 10,4 miliónu, protože nedodržela závazek zkolaudovat supermarkety Interspar a Lidl v termínu. Ani tu dosud nezaplatila.

Od zdroje dobře informovaného o záležitostech třebíčské radnice jsme se dozvěděli, že Krajský soud v Brně už začal jednat. Hned 17. září poslal městu dopis, ve kterém žádá o informaci, zda Lima městu dluží po splatnosti. Prakticky jde tedy o dotaz, zda už pokutu zaplatila.

„Mají z toho asi pěkně zamotanou hlavu,“ míní náš zdroj. „Chtějí jít Limě na ruku jako dosud, ale neodváží se zalhat, to by si mohl někdo posedět. Kromě toho by to jistě vyvolalo další šetření protikorupční policie,“ dohaduje se. Městu nezbývá, než co nejdříve uplatnit směnky majitele Limy Martina Běhala a jeho příbuzných k proplacení. Když bude otálet, mohou se přihlásit další věřitelé a v tom případě může dostat jen zlomek dluhu nebo nemusí také dostat nic.

Na odpověď krajskému soudu má město deset dnů, které uplynuly 27. září. Aby se Lima vyhnula konkurzu, museli by zastupitelé dluh odpustit. Zůstal by jediný známý věřitel, firma Aventin ze Znojma, což k prohlášení konkurzu nestačí. To však je již za současné situace těžko možné. Kdo z radních či zastupitelů by chtěl riskovat trestní stíhání?

A tak se Lima Real ocitla v nezávidění hodné situaci, nikoliv však bezvýchodné. Víme, že jen z prodeje pozemku pod Intersparem měla zisk dvacet miliónů, což téměř k uhrazení pohledávek stačí. Na Hájku i na Borovoně si přišla na další, ne zrovna malé peníze. Celkově vzato, i když dluhy zaplatí, pořád ještě zůstane hodně v plusu. Nepřidají-li se další věřitelé. Desítky miliónů, o které přišlo město Třebíč nevýhodnými transakcemi, jsou však v nenávratnu.

František Ryneš

Aktualizováno Středa, 07 Říjen 2009 09:33