Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Elektromobil nestačí, přibude solární kráva
Elektromobil nestačí, přibude solární kráva PDF Tisk Email
Středa, 05 Říjen 2011 00:00

O prázdninách začali v Dukovanech využívat Elektromobil Peugeot iOn, pojmenovaný SAMUEL – SAM.  Jakoby toto zařízení jezdící na akumulátor nestačilo, objevila se v okolí Dukovan další výjimečnost - solární kráva, která akumuluje sluneční světlo a v noci potom světélkuje.  Zatím pro ni není jméno… Proslýchá se, že se nahřívá na stepi u Mohelna.

 

„Plastika, socha krávy pochází z akce Cow Parade a kráva roky předtím pobývala na náměstích a rušných třídách v mnoha metropolích světa. Když akce Cow Parade skončila byla škoda plastiku tohoto zvířete zničit a tak jsme ji poskytli umělecké škole v Náměšti nad Oslavou k nové úpravě“ říká Petr Spilka, mluvčí ČEZ – JE Dukovany.

Tam se jí ujala  Barbora Masaříková a navázala na tradici Cow Parade tím, že na ni nanesla fosforeskující barvu. Během dne se kráva nasvítí slunečním světlem a v noci potom světélkuje, fosforeskuje.

O svém projektu říká:

„Protože jsem chtěla nějakým způsobem vyjádřit spojení s energií, použila jsem fotoluminiscenční barvu, která se přes den "nabíjí" slunečním světlem a v noci by pak měla vydávat "energii" zpátky. Rastrem z šestiúhelníků je kráva pokrytá proto, že stejný tvar mají i palivové kazety v reaktoru Jaderné elektrárny Dukovany. Zároveň se tento tvar na plastice zajímavě deformuje, takže pokud si člověk najde to správné místo, z kterého krávu pozoruje, působí všechny šestiúhelníky stejně. Při pohledu z jiného místa může člověk pozorovat výraznou deformaci a přeměnu jednotlivých šestiúhelníků.“

„Vážím si lidí, kteří přicházejí s novými nápady (posunují vývoj dopředu, pravda, někdy i zpět) i toho, že část současného umění vstupuje do veřejných prostorů, probouzí fantazii a v jisté míře provokuje.  Proč by mělo být umění omezeno jen na galerie, výstavní síně a soukromé sbírky. Je mi jasné, že solární kráva může být s elektrárnou spojována pozitivně i negativně,  uvidíme, co se dozvíme z ohlasu lidí na plastiku krávy. Ve městech mohla být kráva raritou, tady je ale běžnou součástí života.  Bude to takový akční průzkum,“ dodává k projektu Petr Spilka.

 

Petr Spilka

Aktualizováno Úterý, 11 Říjen 2011 11:04