Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Židovská škola získá zpět svou historickou fasádu
Židovská škola získá zpět svou historickou fasádu PDF Tisk Email
Pátek, 23 Září 2011 14:44

Bývalá židovská škola projde velkou proměnou svého vzhledu. Radnice plánuje vrátit jí postupně její původní uliční fasádu. Jako první byla v létě vyměněna okna v patře.

 Jednopatrový dům číslo popisné 58 stojí v ulici Leopolda Pokorného. V druhé polovině 19. století v něm působila židovská škola. V současnosti je majetkem města a sídlí v něm Charita. Cenný barokní dům utrpěl v druhé polovině 20. století, kdy prošel nežádoucí modernizací vzhledu. Objekt se sice nachází v lokalitě UNESCO, ale sám o sobě památkou dosud není. Město však usiluje o jeho brzké prohlášení za nemovitou kulturní památku.

 

V péči o historické domy a úpravu fasád se radnice snaží jít příkladem ostatním majitelům budov. Město proto zadalo studii k obnově původní podoby fasády. Rekonstrukce by měla být provedena po etapách během následujících dvou let. Jako první krok k dosažení tohoto cíle nechal odbor správy majetku a investic městského úřadu vyměnit letos o prázdninách okna v patře. Akce přišla na 200 tisíc korun. Práce provedl zkušený truhlář zabývající se repasemi a výrobou replik. Dosavadní okna ve stylu kulturních domů ze sedmdesátých let byla nahrazena kastlovými. Jsou členěná ve tvaru latinského kříže s pevně vsazeným poutcem v horní třetině.

Barokní dům s cennými klenbami patřil v 18. století kupecké rodině rychtáře Schnabela. Kromě obytných místností se v něm nacházela ještě palírna, výčep kořalky a stáje. Simon L. Bauer věnoval dům v roce 1867 židovské obci, aby v něm mohla zřídit židovskou německou školu. Ta v něm působila až do začátku 20. století.

Ivan Přibík 

Aktualizováno Čtvrtek, 06 Říjen 2011 09:45