Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Zlevnili opravu budovy strážníků
Zlevnili opravu budovy strážníků PDF Tisk Email
Pondělí, 19 Září 2011 00:00

Rada města Třebíče rozhodla uzavřít dodatek ke smlouvě o dílo s firmou Kapucín – Realizace staveb, podle níž firma opravila budovu městských strážníků. Opravu kdysi nedokončila stavební firma příbuzného bývalého starosty Miloše Maška (ČSSD). Podle dodatku se cena díla snižuje o 112 tisíc. Radní v tom vidí historickou událost, která nemá v dějinách Třebíče obdoby. „Dosud se vždy dodatkem cena navyšovala, to byly ty nechvalně známé vícepráce. Nyní se cena poprvé snižuje, takže něco jako „méněpráce“, pokusil o bonmot starosta Pavel Heřman.

Na otázku, co je příčinou zlevnění, odpověděl místostarosta Pavel Pacal, že se jedná o úsporu na ceně materiálu. „V podkroví měla být použita foukaná skelná vata, Kapucíni tam dali desky z polystyrenu. Dobře izolují a jsou levnější,“ vysvětlil.

 

Jenomže odborník v oboru stavebních prací, kterého jsme oslovili, je jiného názoru. „Ano, polystyren je o něco levnější. Jenomže desky nikdy netěsní tak dobře jako nafoukaná skelná vata, vždy se najdou skuliny, platíte navíc i prořez. Podstatnou slabinu vidím v tom, že má oproti minerální vlně mnohem nižší požární odolnost. Také životnost má foukaná izolace delší, nechutná hlodavcům a brání tvorbě plísní. Zkrátka, město šetřilo na nepravém místě, což se projeví na provozních nákladech“, říká odborník. Jestli se mělo jednat o úsporné gesto, tak se zřejmě moc nepovedlo.

František Ryneš

Aktualizováno Neděle, 16 Říjen 2011 11:02