Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Mezinárodní konference o benediktinech
Mezinárodní konference o benediktinech PDF Tisk Email
Středa, 07 Září 2011 05:34

Třebíč si letos připomíná devět set deset let od založení benediktinského kláštera. Při této příležitosti připravuje Západomoravská vysoká škola Třebíč na čtvrtek 15. a na pátek 16. září konferenci zaměřenou na každodennost benediktinů, architekturu, spiritualitu a také na význam benediktinského kláštera pro Třebíč. Konference je připravena nejen pro odborníky, ale i pro širokou veřejnost.

                „Společně s českými odborníky vystoupí na konferenci přednášející z Rakouska, Slovenska i Polska. Budou se věnovat tématům spojeným s benediktiny a s Třebíčí. Připravujeme také publikaci, jejímž spoluautorem je světově známý benediktinský mnich a autor desítek publikací Anselm Grün,“ přibližuje garant akce Marek Matějek a dodává, že na konferenci se může přihlásit každý, a to do 9. září, kdy je uzávěrka přihlášek. Více informací naleznete na: http://konference.zmvs.cz/.

 

 

Součástí konference bude koncert i prohlídka baziliky

Konference má dvě části, kulturní a přednáškovou. „Program zahájíme ve čtvrtek 15. září ve čtyři hodiny prohlídkou baziliky sv. Prokopa s odborným výkladem. Následovat bude mše svatá, kterou bude celebrovat brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Po ní vystoupí Svatomichalská greogiánská schola z Brna,“ vyjmenovává koordinátor Michal Blažek.

                V pátek 16. září začne konference v 9.00 v kongresovém centru Pasáž. Celkem vystoupí třináct přednášejících, polovina v dopolední a druhá polovina v odpolední části.

                „Motivací k uspořádání tohoto setkání je přiblížení života a dějin benediktinů nejen lidem z Třebíče a okolí, ale i z celé republiky. Pro Třebíč měl benediktinský klášter velký význam, proto si musíme odkaz benediktinů stále připomínat. A také jsme chtěli do Třebíče pozvat významné osobnosti. Rádi bychom totiž v pořádání konferencí pokračovali. Třebíč je krásné město s mnoha památkami a může se pyšnit také tím, že je vysokoškolským městem. Má tedy velký potenciál,“ uvažuje Marek Matějek.

Eva Fruhwirtová

Aktualizováno Čtvrtek, 06 Říjen 2011 09:39