Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Voda postupně opadá
Voda postupně opadá PDF Tisk Email
Úterý, 06 Září 2011 07:18

Podle získaných informací spadlo místy na Vysočině až 115 mm srážek (za 9 hodin). V průměru pak cca 50 mm. Nejvíce vodní živel řádil na Žďársku a na Třebíčsku. Takto vypadala situace včera kolem 14 hodiny u hlavní pošty v Třebíči.

V současné době již hladiny vodních toků pozvolně klesají. Pouze v několika sledovaných profilech jsou dosaženy stupně povodňové aktivity (SPA):

 I. stupně povodňové aktivity SPA (stav bdělosti) jsou ještě na 4 místech, a tona řece Oslavě pod nádrží Mostiště (odtok z VD Mostiště je zvýšen na neškodný odtok tj. I. SPA z důvodu výrazného zvýšení nátoku do nádrže), na řece Sázavě profil Sázava u Žďáru, Světlá nad Sázavou a na řece Šlapánka profil Mírovka.

V průběhu  včerejšího odpoledne byl vyhlášen III. (stav ohrožení) na Slavkovickém potoce v místní části Nového Města na Moravě. V průběhu včerejšího večera pak II. SPA (stav pohotovosti) v obcích Řečice a Bobrová (ORP Nové Město na Moravě).

V městysu Ostrov nad Oslavou byl v průběhu večera vyhlášen  III. SPA (stav ohrožení). Na řece Oslava nad VD Mostiště byl vyhlášen II. SPA.   Na řece Balinka byl rovněž dosažen II. SPA

V současné době povodňové orgány obcí a ORP monitorují situaci a zjišťují způsobené škody. Na několika místech došlo k přelití hrází rybníků, poškození komunikací, zatopení sklepů, splachům půdy na komunikace, škody na zemědělských plodinách, zanesení kanalizací atd.

Podle sdělení HZS Kraje Vysočina, zasahovaly ve 113 případech – převážně čerpání vody, odstraňování spadlých překážek, monitoring vodních toků a rybníků.

Vzhledem k předpovědi počasí na dnešní den neočekáváme žádné srážky a na dále očekáváme pozvolný pokles vody na vodních tocích.

Jitka Svatošová

Aktualizováno Pátek, 09 Září 2011 07:47